Foreldre mobiliserer mot barnehagekutt

Foreldre mobiliserer mot barnehagekutt

I løpet av halvannet døgn har Facebook-gruppen «JA til likebehandling av barna våre!» passert 2.000 medlemmer. – Vi er foreldre som står bak denne gruppen, og initiativet kommer fordi vi ser at fremtiden for våre barnehager kan være truet, sier initiativtakerne.

Publisert:

Initiativtakerne til gruppen er foreldrene Lene Venge og Kjartan Fjordheim som har barn i Langøy friluftsbarnehage i Øygarden i Vestland fylke. Langøy friluftsbarnehage vant i 2016 prisen for Årets barnehage i Norge.

– Foreldre velger barnehage etter hva vi mener er best for våre barn. Nå ser stadig flere foreldre at barnehagen de har valgt kan være truet. Vi mener regjeringen må finne andre steder å kutte enn i tilbudet til barna våre, sier initiativtaker Lene Venge.

I beskrivelsen av gruppen heter det:

«Dette er gruppen for deg som støtter:

  • likebehandling av alle barn – uavhengig av hvilken barnehage barnet går i
  • mulighet for å velge den barnehagen som passer familien best
  • et tilbud om kvalitetsbarnehager for alle barn uansett eierform og beliggenhet».

Forelder og intiativtaker Lene Venge har følgende oppfordring til barnehagene:

– Del gjerne gruppen videre til foreldrene i barnehagen, slik at flere får sjansen til å vise at de reagerer på kutt fra regjeringen som får konsekvenser for tilbudet barna våre får i barnehagen!

Til gruppen på Facebook

PBL-direktør Anne Lindboe roser initiativtakerne og sier hun støtter ambisjonene til foreldrene fullt ut, og at initiativet fra foreldrene er kjærkomment.

PBL-direktøren oppfordrer private barnehager som ønsker å engasjere seg i saken, til å dele informasjon om Facebook-gruppen med foreldrene. 

– De føyer seg med dette inn i rekken av motstandere mot kuttet i pensjonstilskuddet. PBL har vært imot kuttforslaget fra dag én. Vi mener dette er et usosialt kutt som rammer 30.000 ansatte i en kvinnedominert sektor. Deres pensjonsavtale står i fare for å måtte bli reforhandlet. Dette er også opposisjonen på Stortinget og de ansattes organisasjoner – Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta –kritiske til. Jeg skjønner veldig godt at foreldre vil bidra til å stoppe et kutt som kan få alvorlige konsekvenser for det tilbudet barna deres får i barnehagen, sier Lindboe.

Les også: Hva betyr kutt i pensjonstilskudd? Her finner du svar fra nærmere 400 barnehager!