Har din barnehage behov for økt kompetanse på temaet barn med behov for spesiell tilrettelegging? Nå kan du melde din interesse for kompetansetiltak.
BVO-dagene 2022 var en stor suksess med over 700 deltakere. Nå er vi klare for nye dager med faglig påfyll om sårbare barn i barnehagen.
Over 700 deltakere på BVO-dagene 2022
Vi tilbyr igjen en todagers konferanse med anerkjente og dyktige foredragsholdere. Første dag er i sin helhet viet temaet vold og seksuelle overgrep mot barn. Dag to omhandler mobbing i barnehagen og barn med behov for spesiell tilrettelegging.
Konferansen arrangeres på Oslo Kongressenter, 27. og 28. november.
Mandag 27. november: Omsorgssvikt, vold og overgrep mot barn
09.00 Registrering 10.00 Åpning av BVO-dagene 2023 10.15 Kingsford Siayor: Superkid - to perspektiver 11.15 Pause 11.35 Christian Didriksen: Når krisen inntreffer og blålysene blinker 12.05 Lunsj 12.50 Kåre Svang: Alvorlig vold mot barn skjer oftere enn vi tror 13.35 Pause 13.55 Judith van der Weele: Hvem er jeg - kulturelt sett? 14.40 Pause 15.00 Wanja J. Sæther: Barn som er vitne til vold 15.45 Slutt for dagen
Tirsdag 28. november: Barnehagemiljø og barn med behov for spesiell tilrettelegging
08.00 Morgenkaffe 08.30 Kjersti Botnan Larsen: Et trygt og godt barnehagemiljø - fra paragraf til praksis 09.15 Pause 09.35 Turid Vigre Nese: Mobbingen startet i barnehagen 10.05 Pause 10.20 Jana van der Zwart-Langner: Praksisfellesskap i laget rundt barnet 11.05 Lunsj 11.50 Kristine Rishaug Ruus og Vegard Meland: Gode erfaringer og spennende funn 12.20 Pause 12.35 Lisbeth Iglum Rønhovde: Barn som utfordrer - "kan de ikke bare høre etter?" 13.35 Pause 13.55 Anita Skorgan: Bare en mamma 15.00 Avslutning
Med forbehold om endringer.
Om foredragsholderne
Kingsford Siayor er en veletablert skuespiller som er tilknyttet Nasjonalteateret og Trøndelag teater. Kingsford har medvirket i flere tv-serier og filmer.
Forestillingen Superkid er Kingsford Siayors personlige historie, en oppvekstskildring med to perspektiver som er et spark til et system som ikke fungerer, men også en hyllest til dem som stiller opp når alle andre ser en annen vei.
Med forestillingen Superkid vant Kingsford Heddaprisen for beste ungdomsforestilling i 2022. Under BVO-dagene får vi se deler av forestillingen. I etterkant får vi et unikt møte mellom Kingsford og hans gode hjelper i barnevernet Tove Andersson, i samtale med Trude Teige.
Christian Didriksen kommer til BVO-dagene for å snakke om når barnehagen uten forvarsel får en alvorlig sak på bordet:
– Hvis politiet en dag ringer deg og sier at de vil komme for å hente en ansatt som er mistenkt for seksuelle overgrep mot barn i barnehagen, hva gjør du da – og i hvilken rekkefølge?
Mange spørsmål må håndteres på kort tid, og små feilgrep kan få store følger.
– All erfaring, både fra barnehagesektoren og andre samfunnsfelt, viser at de som havner i en krise ofte dømmes mer på grunn av håndteringen av krisen, enn krisens årsak, sier han.
Christian Didriksen har jobbet som juridisk rådgiver i PBL siden 2009 og har i store deler av denne perioden bistått barnehager med krisehåndtering.
Hvorfor blir samfunnet så overrasket hver gang det avsløres saker som omhandler alvorlig vold mot barn? Liker vi ikke å høre om det, eller tror vi ikke at det skjer?
Kåre Svang har jobbet med mishandling og alvorlig vold mot barn siden 1998. Han bistår alle landets politidistrikter i disse sakene når de anmoder Kripos om bistand. Kåre Svang er fagspesialist og etterforskningsleder ved Barnevoldsavsnittet på Kripos.
I 2016 ble han tildelt Barnerettighetsprisen.
Hvordan former majoritetens syn på oppdragelse, kjærlighet, omsorg og perspektiver på lykke vår forståelse av minoriteters praksis? Kan kulturelle forskjeller mistolkes som omsorgssvikt?
Judith van der Weele er psykologspesialist, fagbokforfatter og sakkyndig. Hun er oppvokst i Asia og Nederland og har vært pådriver i utvikling av traumebevisst tenkning og kultursensitiv praksis. I de senere år har hun jobbet med kompetanseutvikling rettet mot barneverntjenesten.
Hva skal du som ansatt i barnehage være oppmerksom på i møte med barn som har vært utsatt for vold eller vært vitne til vold i nære relasjoner? Hvilke smerteuttrykk har disse barna, og hvordan skal vi forholde oss til barnas lojalitet til voldsutøveren og den voldsutsatte?
Dette blir noe av det Wanja Sæther skal snakke om på BVO-dagene.
Sæther er daglig leder ved Krisesenteret i Salten og har lang erfaring med å jobbe med og for voldsutsatte.
Siden 2021 har barn hatt lovfestet rett til et barnehagemiljø med nulltoleranse for utestenging, mobbing, vold og trakassering.
Plikten til å sikre at barnehagebarn har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø er fastsatt i barnehagelovens kapittel 8.
I sitt innlegg vil Kjersti Botnan Larsen snakke om disse reglene og hva de innebærer for barnehagenes praksis. Hun vil blant annet ta for seg aktivitetsplikten og drøfte forholdet mellom det juridiske og pedagogiske.
Kjersti Botnan Larsen er seksjonssjef i barnehage- og utdanningsavdelingen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken.
– Jeg har kjent meg alene, verdiløs, usikker og stygg, og har noen ganger tenkt at livet er for vanskelig, sier Turid Vigre Nese etter opplevelser hun hadde i barnehagen for over 30 år siden
Krenkelsene Turid opplevde i barnehagen har preget henne hele livet. Turid Vigre Nese bærer ikke nag til barna som mobbet henne i barnehagen, det er de voksne hun holder ansvarlig.
Turid Vigre Nese er utdannet sosionom, eq-terapeut og yogalærer for barn.
Arbeid med barn med behov for spesiell tilrettelegging krever en innsats fra fagfolk fra ulike profesjoner. I dette foredraget retter Jana van der Zwart-Langer oppmerksomheten mot samarbeid på tvers av profesjoner og den enkeltes rolle som del av laget rundt barnet.
Viktige temaer her er profesjonsidentitet og hver enkelt profesjons betydning for praksisfellesskapet, og hvilke muligheter dette kan gi for utviklingen av en kollektiv kompetanse.
Jana van der Zwart-Langner er ansatt ved Dronning Mauds Minne Høgskole der hun blant annet er involvert i arbeidet med kompetanseløftet spesialpedagogikk og inkluderende praksiser. Hun er utdannet logoped og psykolog og har i mange år jobbet med barn med behov for tilpasset tiltak knyttet til språk, tale og kommunikasjonsutvikling. Stipendiatsforskningen hennes har fokus på tverrprofesjonelt samarbeid i laget rundt disse barna.
De to siste årene har PBL (Private Barnehagers Landsforbund) og Høgskolen i Innlandet samarbeidet i utviklingen av piloten på Barnas verneombud innenfor kompetanseområdene Barnehagemiljø, mobbing og krenkelser og Barn med behov for spesiell tilrettelegging.
Det arbeides nå med en evalueringsrapport om pilotbarnehagenes utviklingsarbeid støttet av nettressurser og samlinger for ledere.
Noen av funnene der er at arbeidet med Barnas Verneombud har bidratt til kompetanseheving i personalgruppene og endring i praksis til det beste for barna.
Kristine Rishaug Ruus fra PBL og Vegard Meland fra HINN skal i sitt innlegg presentere resultater fra evalueringsrapporten og fortelle om planer for det videre arbeidet med BVO.
Kristine Rishaug Ruus jobber som fagsjef barnehage i PBL og har hatt en sentral rolle i utviklingen av Barnas verneombud. Hun er utdannet barnehagelærer og er i ferd med å fullføre en master i ledelse. Hun har 12 års erfaring fra arbeid i barnehage.
Vegard Meland arbeider som prosjektleder ved Senter for Livslang Læring ved Høgskolen i Innlandet. Han har allmennlærerutdanning, lederutdanning og master i pedagogikk. Meland har også hatt en sentral rolle i utvikling av nettbaserte kurs og kompetansepakker, blant annet for Utdanningsdirektoratet.
Lisbeth Iglum Rønhovde skal snakke om barn med utfordrende atferd. Hvordan når vi inn til dem?
Med teori og praktiske eksempler vil Rønhovde belyse bakenforliggende forhold som kan forklare utfordrende atferd og sette begrepene konsentrasjon og impulskontroll inn i en sammenheng. Hovedfokus vil være på god håndtering av barn som av ulike grunner utfordrer med sin atferd
Foredragsholderen har embetseksamen i spesialpedagogikk fra Universitetet i Oslo (cand. paed. spec.). Hun har arbeidet som lærer, senere som pedagogisk-psykologisk rådgiver i PPT for grunnskolen, seniorrådgiver i Statped, samt spesialpedagog i barne- og ungdomspsykiatrien. Ved siden av driver hun kurs-, forfatter- og forlagsvirksomhet.
Om smerte, prøvelser og uventede gleder. For 26 år siden ble Anita Skorgan mamma til tvillingjenter med cerebral parese. Nå kommer den kjente og kjære artisten til BVO-dagene for å fortelle om sitt utfordrende mammaliv.
I konsertforedraget «Bare en mamma» formidler Skorgan både smerte, prøvelser, men også uventede gleder.
Anita er en artist og låtskriver vi har hatt gleden av å kjenne gjennom svært mange år. Til tross for at hun har levd i offentligheten, har hun samtidig klart å beskytte sin familie mot eksponering. Derfor var det sterkt – og for mange overraskende – å få ta del i noen av hennes livserfaringer da hun var gjest hos Lindmo i 2019.
På hjemmebane har hun gjennom alle disse årene kjempet store kamper på vegne av sine funksjonshemmende barn. De to tvillingjentene fikk diagnosen Cerebral parese etter en for tidlig fødsel. Begge bruker rullestol og begge bodde hjemme til de var 18 år gamle.
Det har nærmest blitt en klisjé at kampen mot systemet er en hardere prøvelse enn det å være forelder til barn med tunge omsorgsbehov. Like fullt er det slik hun opplever det når hun blir fullstendig avhengig av hjelp og støtte utenfra for å klare omsorgen for de multifunksjonshemmede tvillingene og for å mestre sitt nye liv. I foredraget skildres dette, og vi er med på fortellingen om hvordan det gikk til i den første, avgjørende tiden da livet ble snudd helt rundt.
Man redder barn til et liv som funksjonshemmet. Men hva slags liv redder man dem til? Hva slags holdninger møter barna? Hva skjer med familien og de relasjonene som eksisterte forut for dette? Og hvordan overlever man et sjokk og en sorg av disse dimensjoner?
Midt opp i alt dette krevende skildres også den uventede gleden, kjærligheten og styrken som dukker opp og som byr på utvikling og nye horisonter
Underveis får vi høre Anitas personlige musikkinnslag som emosjonelt utdyper og farger det hele.
Avmeldingsregler (gjelder også ved sykdom/sykmelding)
Inntil 4 uker før arrangementsstart: Ingen avmeldingsavgift. Ved avmelding senere enn 4 uker før arrangementet starter, belastes full pris.
Avmelding skal skje skriftlig til .
Målgruppe
Konferansen er relevant for alle ansatte i barnehage og alle andre grupper som jobber med barn.
Om barnas verneombud
Satsingen Barnas Verneombud har som mål å gi deg som jobber i barnehage økt kompetanse for å se og hjelpe sårbare barn, og da spesielt innenfor følgende fagområder: