Nå starter jakten på Årets barnehage 2019

I fjor var det Norlandia Skistua barnehage i Oslo, her representert ved Norlandia Skistua, her representert med pedagogiske ledere Seline Risan Sævle (t.v.) Mette Drivdal og daglig leder Annette Strand som gikk helt til topps i kåringen av Årets barnehage 2018. Nå er jakten i gang på årets vinner.

I fjor var det Norlandia Skistua barnehage i Oslo, her representert ved Norlandia Skistua, her representert med pedagogiske ledere Seline Risan Sævle (t.v.) Mette Drivdal og daglig leder Annette Strand som gikk helt til topps i kåringen av Årets barnehage 2018. Nå er jakten i gang på årets vinner.

Nå starter jakten på Årets barnehage 2019

For fjerde gang skal PBL kåre Årets barnehage og jakten på årets vinner er i gang. Blir det din barnehage som mottar prisen under lederkonferansen i september?

Publisert:

– Målet med prisen «Årets barnehage» er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i våre medlemsbarnehager, og det finnes mange barnehager som hver dag leverer høy kvalitet til svært fornøyde foreldre, sier styreleder i PBL, Eirik Husby – som også er juryleder for prisen Årets barnehage.

Eirik Husby, styreleder i PBL. Eirik Husby, styreleder i PBL

Men for å synliggjøre det unike mangfoldet og den betydningsfulle jobben som gjøres for å gi barna den beste starten, er det viktig at barnehagene deler informasjon om prisen med foreldre, ansatte og andre som er opptatt av barnehagen sin.

– For det er foreldrene som i all hovedsak sender inn forslag på kandidater, sier Husby.

Send inn forslag på din kandidat

Stort engasjement

Prisen Årets barnehage ble første gang delt ut i 2016 og erstattet da prisen Årets barnehageleder som har vært delt ut siden 2009. Siden den gang har kåringen oppnådd enormt engasjement. Antall nominasjoner har toppet seg for hvert år, og i fjor kom det inn nærmere 600 forslag på barnehager fra hele landet.  

– Når vi vet at de aller fleste forslagene er sendt inn fra foreldre som mener at nettopp deres barnehage fortjener denne prisen, så er det den beste tilbakemeldingen barnehagene kan få, påpeker Husby og kommer med følgende oppfordring.  

– Foreldre, besteforeldre, ansatte og andre som har en barnehage de mener fortjener prisen, send inn forslag på kandidat til Årets barnehage. Det eneste vi ber om er at det kommer inn en fyldig begrunnelse for hvorfor nettopp din barnehage er Årets barnehage 2019, sier jurylederen.

Må begrunnes

Det er styret i PBL som er jury for kåringen og har satt følgende kriterier for at kandidatene skal kunne vurderes som kandidat til prisen:

 • Et basistilbud med høy kvalitet
 • En klar og tydelig pedagogisk profil
 • En god og tydelig ledelse
 • Tilfredse foreldre
 • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
 • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
 • Lavt sykefravær over tid
 • Et godt omdømme

Det er ikke nødvendigvis alle kriteriene foreldre kjenner like godt til. Husby oppfordrer alle som sender inn forslag om å beskriv barnehagen så godt de kan, slik at juryen får et så godt bilde som mulig for å vurdere kandidatene.

Forslag på kandidater kan sendes inn frem til 9. juni. Deretter skal juryen gjennomgå alle forslagene og komme frem til fem barnehager som går til finalen. 

– Når vi har valgt ut de fem kandidatene som går videre til finalen, vil disse bli presentert med intervjuer på nettsiden barnehage.no, og det vil bli mulighet for å stemme på de fem finalistene på Facebook.

Høytidelig utdeling

Prisen Årets barnehage deles ut under PBLs lederkonferanse i Bodø i september og utdelingen skjer under jubileumsmiddagen mandag kveld. Som vanlig blir det en høytidelig seanse hvor alle finalistene blir gjort stas på.

Les mer om lederkonferansen og meld deg på

Prisen er på 25.000 kroner, i tillegg får barnehagen et utendørs skilt som bevis på at de er Årets barnehage 2019.

Tidligere vinnere av Årets barnehager er:

 • 2018: Norlandia Skistua barnehage, Oslo kommune
 • 2017: Trondalen barnehage, Fredrikstad kommune
 • 2016: Langøy friluftsbarnehage, Fjell kommune