Fordi barna er viktigst

Fordi barna er viktigst

Alle barn er like mye verdt. Regjeringen vil nå kutte flere hundre millioner kroner i tilskudd til barn i private barnehager. Dette vil få alvorlige konsekvenser. Les her hva du kan gjøre i kampen for å stoppe kuttene.

Saken på en-to-tre

 1. Regjeringen vil kutte i tilskuddet til private barnehager.
 2. Mange private barnehager er fra før i en svært krevende økonomisk situasjon. Nesten hvert år går en av tre private barnehager i underskudd. 
 3. Mange barnehager frykter at de ikke har økonomi til å overleve kuttene. De er alvorlig bekymret for fremtiden til de private barnehagene. Se hvor mye som kuttes i din barnehage.

Hvilke konsekvenser får dette? I tilbakemeldingene til PBL lister barnehagene opp mange ulike konsekvenser: 

 • Kutt i vikarbruk
 • Kutt i leker og utstyr
 • Kutt i kompetanseheving         
 • Kutt i vedlikehold
 • Vurdere kostander ved nyansettelser knyttet til ansiennitet, kompetanse og lignende.
 • Kutt i turer og aktiviteter for barna
 • Gå med underskudd, men bruke oppsparte midler   
 • Vurdere salg av barnehagen
 • Vurdere nedleggelse av barnehagen       

Les hva barnehagene selv skrev om konsekvenser da et lignende forslag lå på bordet for ett år siden.

Hva kan du gjøre? 


Støtt din barnehage hvis de velger å aksjonere 24. november 

Onsdag 24. november markerer private barnehager over hele landet at vi ikke kan akseptere kutt som vil ramme tilbudet til barna i mange år fremover.

Barnehagene ønsker ikke å ramme familiene ved å stenge dørene, men mener det vil ramme familiene enda mye mer dersom man ikke nå sier tydelig ifra om hvordan staten er i ferd med å strupe barnehagene til titusener av barn der ute. Les mer om saken.

Del gjerne denne forklaringsvideoen i sosiale medier. 

Del video


Skriv leserinnlegg eller kontakt media

Skriv et leserinnlegg til din lokalavis, der du oppfordrer lokale politikere til å engasjere seg mot kuttene til private barnehager - fordi barna er viktigst!

Skriv om konsekvensene for din barnehage, og aspektene som engasjerer deg mest. Det er din stemme som skal bli hørt. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål om fakta i saken. Spørsmål kan sendes .

Les innlegg fra Ingeborg Hageberget om hvordan pensjonskuttet påvirker barnehagen hun driver. Se også fem gode grunner til at det er feil å kutte i barnehagenes pensjonstilskudd. 


Kontakt politikere 

Hvis du er enig med barnehagene og PBL at dette er en viktig sak, ta gjerne kontakt med stortingspolitikere fra ditt fylke. Det er nyttig at disse politikerne hører fra ansatte, foreldre og andre direkte om hvordan kutt som dette påvirker barn og barnehagen. Se oversikt over stortingsrepresentantene fra ditt fylke.

Er barna våre like mye verdt? 

Mer om problemet