Å bry seg er også smittsomt

PBLs Anne Lindboe er stolt over det barnehagene har fått til i året som er gått etter at pandemien traff oss alle.

Å bry seg er også smittsomt

Her hilser PBLs administrerende direktør Anne Lindboe til 96.000 ansatte i private og kommunale barnehager i forbindelse med fredagens markering som har fått mottoet "Å bry seg er også smittsomt".

Publisert:

Det er ikke alt som er smittsomt som vi skal holde oss unna. På ettårsdagen for nedstengingen av Norge vil barnehager landet rundt prøve å skape en positiv «pandemi» som handler om omsorg og medmenneskelighet i krevende tider.

Hver dag vinker opptil 280.000 barn – om lag halvparten i private og halvparten i kommunale barnehager – farvel til mamma eller pappa og løper inn i de åpne armene til ansatte i norske barnehager.

Mens mamma og pappa er på jobb, gjør barnehagene alt de kan for å gi alle barn de beste opplevelsene, den beste omsorgen og det beste fundamentet for livet som venter.

Til vanlig er det en stor oppgave. Under en pandemi er den enda større.

Du kan ikke jobbe i barnehage og «holde meteren». Du kan ikke jobbe i barnehage med munnbind eller beskyttelseshansker. Du kan ikke jobbe i barnehage og unnlate å trøste et barn som trenger deg. Du kan ikke jobbe i barnehage og styre unna nærkontakt med barn som slipper et host eller som har snørr hengende under nesen.

Selv om Folkehelseinstituttets data viser at barn har mindre symptomer og en begrenset rolle i spredning av covid-19, vet vi at også barn kan smitte. Vi vet at foreldre som leverer og henter små barn noen ganger må komme tettere på oss enn det vi akkurat nå er helt komfortable med.

Ansatte i barnehagene har stått i det på en imponerende måte. De har lojalt forholdt seg til de til enhver tid gjeldende smittevernrestriksjoner. De som har vært urolige, har trosset uroen. Og ikke minst har alle strukket seg langt – særlig for de barna som har trengt det ekstra mye akkurat nå under pandemien.

Det er mange her i samfunnet som har gjort en imponerende innsats dette siste året. Ansatte i helsevesenets førstelinje og kommunenes smittesporere trekkes ofte frem – med rette.

Men også barnehagene og de ansatte har vært helt avgjørende for at landet som helhet har kommet så bra ut av det siste året som vi tross alt har gjort.

Det har vært et krevende år, men evnen til omsorg har vunnet over utfordringene. Det er det mange som er takknemlige for. Fredag 12. mars, på ettårsdagen for nedstengingen av Norge, vier mange hundre barnehager landet rundt sine ansatte litt ekstra oppmerksomhet, under mottoet «Å bry seg er også smittsomt».

Initiativet kommer fra pedagogisk medarbeider Terje Johansen i Norlandia Sten-Tærud kulturbarnehage. Allerede da pandemien var ny og ukjent, da han så hvordan kolleger i egen og andre barnehager brettet opp ermene for å gjøre det beste ut av en krevende situasjon, opprettet han Facebook-gruppen Barnehagehelter, som i skrivende stund har nesten 10.000 medlemmer.

Gjennom et beundringsverdig engasjement har Terje og gruppa spredd gode tanker på en måte som mest minner om en – ja, en pandemi. Men denne smitten er av det gode slaget. PBL (Private Barnehagers Landsforbund) er glad for å få være med på denne markeringen og vil uttrykke en stor takk til alle barnehager og ansatte som har gjort en ekstra stor innsats i løpet av det siste året.

Ingen av oss skjønte vel 12. mars i fjor hvor lang og krevende denne turen skulle bli. Vi ser målflagget vaie i vinden et stykke lenger frem. Men det er fortsatt et par bratte motbakker før vi er der.

Da er det betryggende å vite at vi har 96.000 helter i kommunale og private barnehager som gjør sitt ytterste for å stå distansen ut. Fredag er det deres tur til å få komme frem i lyset.

Anne Lindboe
Administrerende direktør
PBL (Private Barnehagers Landsforbund)