Fjerner fritidskarantene og gir kommunene frihet til å velge trafikklys-nivå

Kunnskapsminister Tonje Brenna presenterte endringer i smittevernstiltakene torsdag kveld.

Fjerner fritidskarantene og gir kommunene frihet til å velge trafikklys-nivå

De omstridte reglene som gir barnehageansatte som er nærkontakter til covid-smittede i barnehagen plikt til å gå i fritidskarantene, blir nå avviklet. Samtidig avvikles den nasjonale forskriften som pålegger minst gult nivå i trafikklysmodellen.

Publisert:

Disse endringene ble offentliggjort da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og andre representanter for regjeringen holdt pressekonferanse torsdag 13. januar klokken 19.00.

For barnehagesektoren er det to vesentlige endringer som vil gjelde fra midnatt natt til lørdag 15. januar:

Kommunen avgjør tiltaksnivå

Det forskriftsfestede kravet om gult nivå i barnehagene blir opphevet. Barnehager skal drives minst på grønt nivå, men regjeringen anbefaler gult nivå der situasjonen lokalt tilsier det.

– Kommunene kan beslutte tiltaksnivå etter smittesituasjon. Samtidig gjør vi lettelser i karantenereglene og ber kommunene prioritere ressursene der smittespredningen er størst, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Ansatte slipper fritidskarantene

Den andre viktige endringen er at barnehageansatte ikke lenger skal i fritidskarantene dersom de er nærkontakter med covid-smittede i barnehagen.

Karantene blir nå for veldig mange grupper erstattet av krav om testing.

Nærkontakter som ikke er hustandsmedlem eller tilsvarende nær den smittede, har ikke karanteneplikt, men anbefales å teste seg tre dager etter nærkontakt, og ny test to dager senere (dag 5).

PBL: Riktig retning

Konstituert administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup er fornøyd med retningen i tiltakene for barnehagesektoren.

– Det er bra at situasjonen i dag tillater lettelser som vil være bra for mange barn, ansatte og barnehager. PBL støtter hovedretningen på de endringene som regjeringen nå gjør. Samtidig er det ikke tvil om at mange barnehager fortsatt vil være i en utfordrende situasjon med tanke på å få til stabil og god drift slik bemannings- og ressurssituasjonen er i mange deler av landet, sier Schjelderup.

LES OGSÅ: PBL anbefaler justeringer i trafikklysmodellen

Smittevernforsvarlig drift

Regjeringen er tydelig på at det fortsatt er påbud om smittevernfaglig forsvarlig drift for barnehager, skoler og annen opplærings- og utdanningsvirksomhet.

Smittevernfaglig forsvarlig drift innebærer i barnehagen drift på minst grønt nivå i trafikklysmodellen. Kommunen sitter med myndighet til å avgjøre om det skal være grønt, gult eller rødt nivå lokalt.

Kunnskapsminister Tonje Brenna ga på pressekonferansen uttrykk for at regjeringen vil ha forståelse for det dersom kommunene trenger noe tid på å tilpasse seg de nye kjørereglene.