Covid-19: Nye regler og anbefalinger om når ansatte skal holde seg hjemme i karantene eller isolasjon

Ilustrasjonsfoto: Getty Images

Covid-19: Nye regler og anbefalinger om når ansatte skal holde seg hjemme i karantene eller isolasjon

Rekordhøye smittetall har presset frem flere nasjonale tiltak mot spredning av covid-19. Situasjonen kan i en del barnehager sette barnehagenes evne til å ha fulle åpningstider under press.

Publisert:

Den nye korona-bølgen i november-desember 2021 kommer på toppen av at det for tiden er høysesong for andre typer virussykdommer.

30. november kom regjeringen med nye regler og anbefalinger med sikte på å bremse smitteutviklingen.

Her er en oversikt over hva som for øyeblikket er gjeldende regler og anbefalinger om når ansatte skal holde seg hjemme fra jobb.

Nye tiltak fra regjeringen

Fra og med 1. desember har regjeringen innført nye nasjonale tiltak:

  1. Hvis du bor sammen med en som er smittet (gjelder også tilsvarende nære) må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert.
    - Hvis du er vaksinert, kan du ved negativ test gå ut av karantene, men plikter å teste deg på nytt senest etter sju dager.
    - Hvis du er uvaksinert kan du ved negativ test gå ut av karantene, men plikter å teste deg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test.
    - Barn som bor sammen med en som er smittet er ikke pliktet å teste seg, men det er en anbefaling.
  2. Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Regjeringen anbefaler i tillegg kommuner med økende smitte og økende belastning på helse- og omsorgstjenesten vurdere behovet for egne og strengere lokale tiltak. Kommunene bør samordne seg regionalt når det er behov for det.

I kommunenes «verktøykasse» ligger blant annet gjeninnføring av trafikklysmodellen der smittesituasjonen tilsier det.

Råd fra FHI

I tillegg bør ansatte i barnehagene forholde seg til Folkehelseinstituttets rådgiving, senest oppdatert 19.11.2021:

«Hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer som feber, hoste, sår hals eller nedsatt allmenntilstand bør du holde deg hjemme. Ungdom og voksne bør ha en negativ covid-19 test før de vender tilbake til skole eller arbeid.»

FHI har laget dette skjemaet som enkelt viser hvordan barn og voksne bør forholde seg ved nyoppståtte luftveissymptomer.

Se skjemaet i større format her.

Folkehelseinstituttet utdyper dette i sitt råd til ungdommer og voksne med nyoppståtte luftveissymptomer:

  • Hold deg hjemme
    • Ved vage symptomer kan du gå på skole/jobb samme dag hvis du tester negativt for SARS-CoV-2. Hvis symptomene blir verre eller mer uttalte bør du gå hjem og vurdere å ta en ny test. Ansatte i helse- og omsorgstjenesten bør følge Råd om bruk av personlig beskyttelsesutstyr
  • Du bør teste deg for SARS-CoV-2.
  • Test for SARS-CoV-2 bør foregå i offentlig regi, enten som selvtest utlevert av kommunen eller på teststasjon med bruk av PCR-test eller antigen-hurtigtest.
  • De du bor sammen med trenger ikke å holde seg hjemme, heller ikke dersom de jobber i helsetjenesten.  
  • Hvis du er definert som nærkontakt og selv får symptomer, bør du holde deg hjemme og ta en test.

Dersom det er mistanke om omikron-varianten, gjelder egne retningslinjer, både for den som er smittet og dennes husstandsmedlemmer.

Utfordrende for barnehager

PBL har fått tilbakemelding fra barnehager som opplever at høyt sykefravær for tiden gjør det krevende å klare å ha forsvarlig bemanning gjennom hele åpningstiden.

Ettersom covid-19-forskriftens paragrafer som særlig omhandler skoler og barnehager er opphevet, har barnehagene ingen rett til å beslutte stenging eller reduserte åpningstider ut over det som de har i en normaltilstand.

Her er PBLs rådgiving om hva barnehagen bør gjøre dersom sykefravær utfordrer barnehagens evne til å holde åpent som normalt. (NB! Krever innlogging)

PBL følger utviklingen tett og vil ta opp barnehagenes utfordringer med myndighetene.