Bli med på nasjonal markering mot kutt i tilskuddene til private barnehager

Bli med på nasjonal markering mot kutt i tilskuddene til private barnehager

Ønsker din barnehage å være med på en felles markering mot kutt i tilskudd og for likebehandling av alle barn og barnehager? Torsdag 19. november inviterer PBL alle medlemsbarnehagene til å bli med på en nasjonal markering. Kan det bli «verdens største foreldrekaffe»?

Publisert:

– Vi ønsker at dette skal være en positiv markering som setter søkelyset på konsekvensene av at økonomien i private barnehager strupes i stadig større grad. Private barnehager får fra før betydelig mindre offentlig støtte enn det brukes på kommunale barnehager. Økonomien er vanskeligere enn noen gang, og nå har regjeringen foreslått å kutte flere hundre millioner i tilskuddene til private barnehager. Det henger ikke på greip, og det må vi si tydelig ifra om, sier administrerende direktør Anne Lindboe i PBL.

Gi tilbakemelding på om din barnehage deltar på markeringen.

Les mer om «Foreldrekaffe for likebehandling av alle barn».

Avgjørende fase i forhandlingene

Kommende uke går forhandlingene om statsbudsjettet for 2021 inn i en avgjørende fase. For private barnehager er det mye som står på spill. I skrivende stund er det fortsatt uvisst hvorvidt regjeringens forslag om å kutte 350 millioner kroner i pensjonstilskuddet – som kommer på toppen av et allerede vedtatt kutt på 245 millioner kroner i 2021 – blir gjennomført.

Flere hundre private barnehager har rapportert til PBL om hvilke konsekvenser kutt i tilskudd vil få for deres barnehage. Mange rapporterer om kutt i tilbudet til barna og ordningene for de ansatte, og i verste fall nedleggelser.

– Situasjonen i sektoren er alvorlig, og vi forventer at Stortinget setter seg grundig inn i saken. I år rapporterer nær halvparten av barnehagene at de drifter i minus, blant annet som følge av en underfinansiert bemanningsnorm. Det eneste riktige nå er å stille de planlagte kuttene i bero og foreta en helhetlig gjennomgang av økonomien og finansieringen i sektoren. Omfattende kutt nå som økonomien i sektoren er så dårlig, vil kunne få veldig alvorlige konsekvenser for tilbudet til barna, ordningene for de ansatte og for barnehagens fremtid, advarer Lindboe.

Godt smittevern skal ivaretas

Smittesituasjonen og smittevernreglene begrenser mulighetene for å samle mennesker, også i barnehagene. Det er svært viktig at markeringen skjer på en smittevernfaglig forsvarlig måte og ikke går på akkord med det gode smittevernarbeidet i barnehagene.

God planlegging og tilrettelegging blir viktig. Unngå at det blir for mange folk sammen. Her er noen enkle tips og råd fra PBL.

Stor mobilisering mot kutt i tilskudd

PBL har de siste ukene mobilisert mot kuttene i tilskuddene til private barnehager. Mange private barnehager har også engasjert seg og bidratt til å få frem informasjon og fakta om saken. Det er veldig bra!

Nå inviterer PBL medlemmene med på en markering som vil bidra til å sette saken ytterligere på dagsorden, og at flere foreldre får kjennskap til saken.

Les mer om «Foreldrekaffe for likebehandling av alle barn».

Gi tilbakemelding på om din barnehage deltar på markeringen.