Nå starter jakten på Årets barnehage 2024

Nestleder Laila Haugen og styreleder Eirik Husby håper veldig mange vil sende inn forslag på kandidater i kåringen av Årets barnehage.

Nå starter jakten på Årets barnehage 2024

Vet du om en barnehage som fortjener utmerkelsen «Årets barnehage»? Nå er PBL er i gang med å finne kandidater til årets store kåring. Styreleder Eirik Husby og nestleder Laila Haugen oppfordrer foreldre, ansatte og andre med hjerte for «sin» barnehage til å sende inn forslag på kandidater.

Publisert:

I september i fjor kunne Marita Klund og fire kolleger ta imot prisen på vegne av Linnéa natur- og gårdsbarnehage i Indre Østfold.

På PBLs lederkonferanse i Bodø i høst skal prisen deles ut for niende gang. Nå går styret i PBL i gang med å finne kandidater blant medlemsbarnehagene, og Eirik Husby og Laila Haugen ber om hjelp fra foreldre, besteforeldre, ansatte og alle andre med hjerte for barnehagene.

– I fjor kom det inn mer enn 400 forslag på om lag 300 medlemsbarnehager. Det viser at det er veldig mange medlemsbarnehager der ute, som legger ned en fantastisk innsats for å gi et best mulig tilbud til barna og familiene deres. Da er det veldig fint at vi, godt hjulpet av publikum, har en anledning som denne til å løfte noen av dem frem i lyset, sier styreleder Eirik Husby.

Foreslå din kandidat til Årets barnehage 2024

Skiller seg ut

Når kåringen nå settes i gang, oppfordrer PBL-styret medlemsbarnehagene til å bidra til å gjøre kåringen kjent for ansatte, foreldre og omgivelsene for øvrig.

Og så håper Husby og Haugen at alle som er ekstra fornøyde med «sin» barnehage, vil sende inn et godt begrunnet forslag på sin kandidat.

– Styret har satt opp åtte kriterier som barnehager må oppfylle for å kunne bli kåret, der det aller viktigste er at barnehagen leverer et basistilbud av høy kvalitet. Men så leter vi i tillegg etter en barnehage som skiller seg litt ut i mengden. Gjør barnehagen noe litt utenom det vanlige, bør vi få vite om det. Derfor kan dere gjerne ta dette inn i begrunnelsen når dere sender inn forslag, sier nestleder i PBL-styret Laila Haugen.

Kvalitet, ledelse og omdømme

Målet med prisen «Årets barnehage» er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i PBLs medlemsbarnehager.

Kandidaten du foreslår, må være medlem i organisasjonen for å bli vurdert.

Det er styret i PBL som er jury for kåringen. Styret har også satt følgende kriterier for at kandidatene skal kunne vurderes:

 • Et basistilbud av høy kvalitet
 • En helhetlig og tydelig pedagogisk profil
 • En god og tydelig ledelse
 • Tilfredse foreldre
 • Arbeid som har vært utviklende og nytenkende
 • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
 • Lavt sykefravær over tid
 • Et godt omdømme

 Fyldig begrunnelse

Foreldre kjenner ikke nødvendigvis til hvordan «deres» barnehage oppfyller alle kriteriene, men Eirik Husby og Laila Haugen ber om at dette ikke stopper noen fra å foreslå kandidater.

– Alle vil bli vurdert. Gi oss en fyldig begrunnelse, og beskriv barnehagen så godt dere kan slik at vi i juryen får et så godt bilde som mulig av de foreståtte kandidatene. Så vil vi hente inn utfyllende dokumentasjon om kandidatene som peker seg ut, sier styrelederen.

Forslag på kandidater kan sendes inn frem til 5. april. Deretter skal juryen gjennomgå alle forslagene og komme frem til fem barnehager som går til finalen.

– Når finalistene er klare, vil de fem utvalgte barnehagene bli presentert grundig. Og da vil det samtidig åpnes en avstemning via Facebook, slik at alle har muligheten til å stemme på den barnehagen de mener fortjener prisen aller mest, sier Laila Haugen.

Pengepremie, heder og ære

På bakgrunn av innsendte nominasjoner, dokumentasjon og avstemning vil juryen kåre en vinner.

Prisen er på 25.000 kroner og et utendørsskilt som synlig bevis på at barnehagen er Årets barnehage 2024.

– Men aller viktigst er nok den hederen og æren som det innebærer å være finalist, eller aller helst vinner. Vi har hatt denne kåringen siden 2016, og det er alltid like fantastisk å se hvor mye dette betyr for de som får gleden av å bli løftet frem på denne måten, sier Eirik Husby.

Linnea natur- og gårdsbarnehage.jpg
Granstubben 5.jpg
Årets barnehage 2021.jpg
Årets barnehage 2020.jpg
Årets barnehage 2019.jpg
Årets barnehage 2018.jpg
Årets barnehage 2017.jpg
Årets barnehage 2016.jpg

I denne bildekarusellen ser du alle tidligere vinnere av kåringen Årets barnehage: 2023: Linnéa Natur- og gårdsbarnehage, 2022: Granstubben barnehage, 2021: Læringsverkstedet Geitspranget Naturbarnehage, 2020: Den Blå Appelsin Kanvas-barnehage, 2019: Haugland gardsbarnehage, 2018: Norlandia Skistua barnehage, 2017: Trondalen barnehage og 2016: Langøy friluftsbarnehage.

Deles ut på lederkonferansen

Prisen Årets barnehage deles ut under festmiddagen på PBLs lederkonferanse i Bodø 1.-3. september.

Disse har tidligere vunnet prisen:

 • 2023: Linnéa natur- og gårdsbarnehage, Indre Østfold
 • 2022: Granstubben barnehage, Steinkjer
 • 2021: Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage, Stjørdal
 • 2020: Den blå appelsin Kanvas-barnehage, Oslo
 • 2019: Haugland gardsbarnehage, Time
 • 2018: Norlandia Skistua barnehage, Oslo
 • 2017: Trondalen barnehage, Fredrikstad
 • 2016: Langøy friluftsbarnehage, Øygarden

Foreslå din kandidat til Årets barnehage 2024