Tilbake til normalen – trafikklysmodellen skal bare brukes i helt spesielle tilfeller

Kunnskapsminister Guri Melby åpner for normal drift av barnehagene.

Tilbake til normalen – trafikklysmodellen skal bare brukes i helt spesielle tilfeller

Regjeringen har besluttet full gjenåpning av samfunnet. Det betyr at de aller fleste smittevernsrestriksjoner blir opphevet. Dette gjelder som en hovedregel også smittevernveilederen for barnehagene.

Publisert:

I skole og barnehage betyr gjenåpningen at barn og unge skal ha en normal hverdag. De skal fortsatt følge de generelle rådene om å holde hendene rene og ikke gå på skolen eller i barnehagen når man er syk.

– Den enkelte kommune kan fortsatt bruke trafikklysmodellen hvis det oppstår store og uoversiktlige smitteutbrudd, men dette er i unntakstilfeller. Hovedregelen er vanlig drift av barnehager og skoler. Selv om vi mener det er trygt å fjerne de aller fleste smitteverntiltakene nå, vil myndighetene følge nøye med på smitteutviklingen og gjøre endringer raskt hvis det blir behov for det, sier kunnskapsminister Guri Melby i en pressemelding.

Kunnskapsministeren har rett over helgen invitert organisasjonene i barnehage- og skole-Norge til et møte. Der skal de diskutere hva slags behov det er for hjelp og veiledning om smitteverntiltak i en normal hverdag med økt beredskap.

Disse reglene og rådene gjelder i En normal hverdag med økt beredskap

Når vi går over til en normal hverdag, fjernes alle restriksjoner innenlands, med unntak av kravet om å gå i isolasjon hvis du er syk med covid-19. Dette gjelder fra og med lørdag 25. september kl. 16.00:

  • Meteren gjelder ikke lenger. Vi kan da være sammen på samme måte som tidligere.
  • Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, bør du fremdeles teste deg. Det gjelder også vaksinerte.
  • Hvis du blir smittet med korona, må du isolere deg for å unngå å smitte andre. Det vil ikke være en anbefaling, men en regel som du kan få bot for å bryte.
  • Det anbefales at uvaksinerte som bor sammen med en som er blitt smittet, tester seg eller går i karantene. Det gjelder uavhengig av om man får symptomer eller ikke. Andre uvaksinerte nærkontakter trenger ikke å gå i karantene, men bør ta en test.