Barnehagene åpner igjen fra 20. april

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby under tirsdagens pressekonferanse. (Skjermdump fra regjeringen.no)

Barnehagene åpner igjen fra 20. april

Tirsdag ettermiddag presenterte regjeringen planen for en delvis oppmykning av tiltakene for å begrense spredningen av covid-19.

Publisert:

Barnehagene er blant de første områdene som blir gjenåpnet etter at store deler av samfunnet ble stengt ned fra og med fredag 13. mars.

Dette ble offentliggjort under regjeringens pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Kan bruke mer tid

Om åpning av barnehagene skriver regjeringene følgende i en pressemelding:

20. april: Barnehagene kan åpne. Forutsetningen er at dette kan gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Barnehagene kan bruke tiden frem til 27. april for å forberede åpningen dersom de trenger det.

De laveste trinnene i barneskolen starter opp en uke senere, 27. april.

Lager konkret veileder

Det blir ifølge regjeringen nedsatt faggrupper som i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Utdanningsdirektoratet og organisasjonene i barnehage og skole skal lage en konkret veileder og gi opplæring i hvordan smittevern kan ivaretas. Det gjelder blant annet hvordan undervisningen kan organiseres, og henting og levering i barnehagen.

– Foreldre, barn og ansatte skal være trygge på at åpningen skjer på en forsvarlig måte. De skal få god og tydelig informasjon om hvordan de skal begrense smittespredning. Jeg er glad for at de minste barna snart skal få komme tilbake til barnehagene og skolene, sier kunnskapsminister Guri Melby i regjeringens pressemelding.

«Ikke viktig gruppe for smittespredning»

I et dokument som Aftenposten har fått tilgang til, er beslutningen om å gjenåpne skoler og barnehager blant annet begrunnet med at «erfaringer fra Kina og andre land tyder på at barn ikke er en viktig gruppe for smittespredning av koronaviruset».

Det betyr ikke at barn ikke kan overføre smitte til andre, men at det er få barn som er blitt smittet ved denne epidemien, heter det i dokumentet som Aftenposten refererer fra.

Videre går det frem at regjeringen legger vekt på at stengte skoler og barnehager har store negative konsekvenser for økonomien og for sårbare barn.

Alle landets barnehager har vært stengt siden fredag 13 mars. Det første vedtaket gikk ut på at de skulle holde stengt til og med torsdag 26. mars. Senere er stengingen vedtatt forlenget til og med 2. påskedag, mandag 13. april.