Hør politikerne snakke om fremtiden til barnehagene i PBLs podkast

Elise Waagen (Ap) i studio sammen med PBL-poddens programleder Lars Kolbeinstveit. Kari-Anne Jønnes (H) og Ida Lindtveit Røse (KrF) er også blant dem som har gjestet podkast-studioet.

Hør politikerne snakke om fremtiden til barnehagene i PBLs podkast

Med PBL-podden ønsker vi å gi deg interessante samtaler om aktuelle tema. I siste episode av podkasten kan du høre stortingspolitiker Elise Waagen snakke om Arbeiderpartiets barnehagepolitikk.

Publisert:

PBL-podden har tidligere blant annet hatt besøk av Ida Lindtveit Røse fra KrF og Kari-Anne Jønnes fra Høyre.

Nylig hadde podkasten besøk av stortingsrepresentant Elise Waagen fra Arbeiderpartiet. Hun er fra Sarpsborg og er medlem av Stortingets utdannings- og forskningskomite. I podkasten snakker Waagen med podkast-vert Lars Kolbeinstveit fra PBL om dagens barnehagepolitikk og også om den videre utviklingen av sektoren.

Podkast om smått og stort

– Med utgangspunkt i vår politikk, og det vi ønsker for barnehagesektoren så skal det være et rom for private barnehager, og målet er ikke at vi skal ha en utradering av private barnehager, heller tvert om, sier Waagen blant annet i podkasten.

PBL-podden er en podkast om stort og smått som rører seg i barnehagesektoren. I podkasten diskuteres kvalitet og innhold i sektoren, rammevilkår og barnehagepolitikk. De første episodene ble publisert høsten 2022.

Du kan gi tilbakemeldinger, foreslå tema som bør diskuteres eller gi innspill til personer som bør inviteres ved å sende e-post til eller .

I siste utgave av PBLs podkast uttrykker Waagen blant annet forståelse for private barnehagers kritikk av variasjon i tilskudd til private barnehager fra kommune til kommune.

Waagen: – Ord vi ikke skal bruke

– Vi må sørge for at vi tar vare på barnehagene, og sørge for at det er god kvalitet, uavhengig av eierform, om de er private eller offentlige. Sånn som det er i dag er det nok alt for stor variasjon dessverre. Og jeg tror nok det er mange private barnehager der ute som opplever at de ikke har de vilkårene de burde ha for å kunne drive godt, og på en best mulig måte for ungene. Og da er det jo vår jobb å sørge for at man får det når det nye finansieringssystemet kommer på plass, sier Waagen.

Den tidvis polariserte debatten om private barnehager, og om andre private leverandører av velferdstjenester, har også skapt mye uro i barnehagesektoren. I podkasten tar Waagen avstand fra deler av retorikken som har vært ført.

– Vårt utgangspunkt har vært det samme hele tiden. Og det er at vi har private barnehager, vi skal ha private barnehager i fremtiden, og vi skal ha mulighet til å drive private barnehager godt. Og sørge for at vi både kan investere i barna og byggene, sier Waagen i podkasten – og legger blant annet til følgende:

– Så jeg tror nok den retorikken som det snakkes om handler nok om at vi har blitt tatt til inntekt for en retorikk, og en ordbruk, som nok ofte blir brukt av dem som står litt til venstre for oss. Vi vet jo at i debatten så florerer ord som «velferdsprofitør» og «barnehagebaroner» eller den type ord. Og det er jo ord som i hvert fall jeg selv – og jeg vet flere er med meg på det – er ord vi ikke skal bruke, og som ikke representerer det synet Arbeiderpartiet har på private barnehager.