Årets barnehage: Hele 323 nominert – 20 av dem er med videre

Styreleder i PBL, Eirik Husby, er juryleder i kåringen av Årets barnehage. Han er svært fornøyd med antall forslag - og ikke minst alle de gode begrunnelsene.

Årets barnehage: Hele 323 nominert – 20 av dem er med videre

Da fristen gikk ut for å sende inn forslag på kandidater til prisen «Årets barnehage 2024», hadde PBL fått inn 489 forslag på 323 medlemsbarnehager. – Når vi leser alle de gode begrunnelsene, kjenner vi på stolthet over hva barnehagene våre betyr for familiene der ute, sier styre- og juryleder Eirik Husby.

Publisert:

Hvert år siden 2016 har PBL kåret «Årets barnehage» blant organisasjonens mer enn 1.900 medlemsbarnehager.

Prisen deles ut under PBL Lederkonferanse i september. Arbeidet med å finne en verdig vinner er i full gang, og styreleder Eirik Husby i PBL, som også leder juryen, ønsker å takke for det utrolige engasjementet som foreldre, ansatte og andre med hjerte for gode barnehager har vist så langt.

– Vi vet at medlemsbarnehagene våre har et godt omdømme der ute. Men det er likevel ganske fantastisk at så mange av dem blir foreslått når vi skal kåre «Årets barnehage», sier PBLs styreleder Eirik Husby som også leder juryen.

Gode begrunnelser

I februar gikk styret i PBL ut og ba om å få inn kandidater til prisen. Og da fristen gikk ut like etter påske, var det kommet inn 489 forslag på 323 medlemsbarnehager.

Ikke minst gjør begrunnelsene inntrykk på juryen. Her er noen korte utdrag:

«XXX er verdens beste barnehage. Og det føles trygt og godt som forelder å levere barnet sitt der om morgenen, for så å komme igjen til en strålende fornøyd unge med masse på hjertet når man kommer igjen på eftan.»
«Det er en fryd å levere barna i barnehagen, for det er en energi de ansatte sender ut som gir foreldre og barna en følelse av at de ansatte trives med det de jobber med, og det gir oss en trygghetsfølelse».
«En svært inkluderende og lærerik plass for barn, store som små. Tilbudet de har med uteaktiviteter i all slags vær er en svært viktig egenskap kommende generasjoner får lært seg. Videre kan ikke de ansatte bli fullrost nok med tanke på pedagogisk fremtoning og oppfølging av hvert enkelt barn.»
«Barnehagens beliggenhet med skog og aktivitetspark som nærmeste nabo, gir fantastiske muligheter (som benyttes) til kreativitet, fysisk aktivitet, matlaging ute, naturopplevelser og hverdagsmagi. Barna møter faglig sterke ansatte som bidrar til at barna blir robuste, rause, tolerante og empatiske.»
«Fantastisk barnehage med en fantastisk gjeng. Blir glad når jeg leverer og henter barnet mitt. Alle trives i barnehagen! Alltid kjente ansikt. Vi byttet barnehage i 2022, og har ikke angret et sekund!»
«Det er gode, trygge solide voksne som har stor omsorgsevne og lar barna lære i sitt eget tempo i et trygt og godt miljø. De er nytenkende og impulsive. Og barna får prøve seg på ski, skøyter, snøbading, isfiske, fjellturer og andre morsomme aktiviteter. Bare fantasien setter en stopper.»
«Alle ansatte er omsorgsfulle, imøtekommende og godt likt blant barn og foreldre. Du blir møtt med et smil og barna får høre «så gode å se deg» når de kommer om morgenen. Når du tar opp noe angående ditt barn, blir du tatt på alvor, og tiltak blir umiddelbart satt i gang ved behov.»
«Her er det engasjerte ansatte som alle virkelig brenner for yrket sitt og barnas beste. Med gårdsdrift og dyr som en naturlig del av hverdagen skaper de magiske øyeblikk og barndomsminner som de fleste bare kunne drømt om.»

20 invitert med videre

PBL har nå gått igjennom alle nominasjonene. På bakgrunn av de innsendte begrunnelsene har 20 av kandidatene denne uken fått invitasjon til å bli med videre i kåringen.

– Det innebærer at vi ber dem om å sende inn dokumentasjon og annet materiale slik at juryen kan vurdere hvordan hver enkelt av dem oppfyller kriteriene i kåringen – og dessuten se hvem som har «det lille ekstra». Dette skal gi juryen grunnlaget for å plukke ut fem finalister, sier Anne-Lise Grundstad Meby som leder sekretariatet for kåringen.

Meby og juryleder Husby er tydelige på at, med så mange gode forslag, er det krevende å skille kandidatene i denne fasen.

– Det artige er at vi kan gi 20 barnehageledere gladnyheten om at de er med videre i kåringen. Det kjedelige er at det er veldig mange andre som hadde fortjent å være med videre, men som dessverre ikke er plukket ut denne gangen, sier Eirik Husby og Anne-Lise Grundstad Meby.

Les mer om kåringen her!