PBL på ny, stor medlemsturné: Viktige møter om tariffoppgjøret

Administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup (t.v.), her sammen med styremedlem Kjetil Hopen, håper på like godt oppmøte og like stort engasjement i april som under den forrige medlemsmøteturneen i januar.

PBL på ny, stor medlemsturné: Viktige møter om tariffoppgjøret

Etter påske reiser PBL til 15 steder fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør for å snakke med medlemsbarnehagene om årets hovedoppgjør. – Det vil være svært viktig for medlemsbarnehagene både å være godt orientert om våre ordninger og å kunne gi innspill til oss foran oppgjøret, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup.

Publisert:

Årets hovedoppgjør er ventet å bli krevende i de fleste tariffområdene innenfor både offentlig og privat sektor.

Foran årets oppgjør ønsker PBL å involvere medlemsbarnehagene enda mer enn tidligere år. Derfor er det nå satt opp 15 medlemsmøter over store deler av landet. Møtene arrangeres i løpet av de tre første ukene etter påske.

– I januar hadde vi veldig positive medlemsmøter med mer enn 800 av våre medlemsbarnehager. Vi håper at så mange som mulig prioriterer å møte oss også denne gangen, sier Jørn-Tommy Schjelderup.

Viktige innspill fra medlemmene

Tariffarbeidet er helt sentralt i PBLs virksomhet. Og selv om det er organisasjonen som står i selve forhandlingene, er det svært viktig at medlemsbarnehagene er med på å ta eierskap til prosessen.

PBLs forhandlingsutvalg ønsker oppdaterte innspill fra medlemsbarnehagene, og det skal PBL blant annet innhente på denne turneen med medlemsmøter. Innspill og tilbakemeldinger fra medlemmene vil være viktige for PBLs videre arbeid med å forberede og gjennomføre årets hovedoppgjør.

Basert blant annet på innspillene som kommer fra medlemsbarnehagene, er det styret i PBL som vedtar PBLs forhandlingsmandat før årets oppgjør. Det gjør styret på et styremøte i slutten av april.

PBL møter arbeidstakerorganisasjonene til forhandlinger den 29. og 30. mai.

LES MER OG MELD DEG PÅ

Alltid risiko for konflikt

I tillegg til å informere om PBLs ordninger og be om innspill fra medlemsbarnehagene, vil PBL bruke møtene til å gå igjennom hvordan et oppgjør foregår, hvilke krav som kan komme, og hva PBL mener er sannsynlige scenarier.

En helt åpenbar konsekvens av et trepartssamarbeid er at det alltid er risiko for konflikt.

– Streiken i PBL-området for to år siden var den første på mer enn 20 år. Vi jobber alltid for å komme til enighet, men vi kan ikke garantere at det blir 20 år til neste gang det blir konflikt. Derfor vil vi på medlemsmøtene snakke både om hva som er sannsynlige veier til enighet og hva som er veien videre dersom forhandlingene brytes, sier Schjelderup.

Har gode ordninger

Han understreker at PBL alltid har hatt lønns- og pensjonsordninger som fullt ut er konkurransedyktige med det du finner i offentlig sektor.

– Likevel ser vi rett som det er at enkelte politikere enten bevisst eller ubevisst villeder opinionen om ordningene i sektoren. Skal medlemsbarnehagene stå støtt gjennom både hverdagens ordskifte og en eventuelt tilspisset debatt, er det viktig med kunnskap. Og det skal vi bidra med, sier Jørn-Tommy Schjelderup.

15 stopp på åtte datoer

Vårens medlemsmøter er satt opp med en varighet på fem timer fra klokken 09.00 til klokken 14.00. Turnéen vil ha følgende stoppesteder:

03. april: Hamar
03. april: Drammen
04. april: Lillestrøm
04. april: Oslo
09. april: Tromsø
09. april: Ålesund
10. april: Tjeldsund
10. april: Haugesund
11. april: Mo i Rana
15. april: Trondheim
16. april: Kristiansand
16. april: Sarpsborg
16. april: Stavanger
17. april: Sandefjord
17. april: Bergen

PBL oppfordrer medlemsbarnehagene til å melde seg på så tidlig som mulig. Det gjør det enklere å ha kontroll på kapasiteten i møtelokalene.

For dem som ikke har anledning til å reise til et fysisk medlemsmøte, vil det bli satt opp et digitalt møte så snart de fysiske møtene er gjennomført.

LES MER OG MELD DEG PÅ