Slik jobber de for å bli enda bedre barnehageledere – bli med på innsiden av PBL Ledernettverk

Nettverksleder Anne Vikjord Baadstø (t.h.) sammen med den blide gjengen i PBL Ledernettverk 4. Her er nettverket avbildet under samlingen deres på Gardermoen i april.

Nettverksleder Anne Vikjord Baadstø (t.h.) sammen med den blide gjengen i PBL Ledernettverk 4. Her er nettverket avbildet under samlingen deres på Gardermoen i april.

Slik jobber de for å bli enda bedre barnehageledere – bli med på innsiden av PBL Ledernettverk

– Velkommen! Da tar vi innsjekkrunden som vanlig. Bare begynn du, sier nettverksleder Anne Vikjord Baadstø og kaster ballen til Ann-Kristin Ellefsen, daglig leder i Melgård barnehage utenfor Lillestrøm.

Publisert:

Slik starter samlingen for PBL Ledernettverk 4 i et passelig møterom på Radisson Blu Gardermoen.

– Alle barnehageledere kommer fra hver sin unike barnehage, og med ulike gleder og utfordringer. Derfor starter vi alltid samlingen vår med en runde rundt bordet, der alle «sjekker inn». Da har vi et best mulig grunnlag for å få en god dag sammen, forklarer nettverksleder Anne Vikjord Baadstø.

Diskuterer utfordringer

Deltakerne i nettverket forteller én etter én om hvordan de har det, hva de er opptatt av i sin barnehage om dagen og hva de kan tenke seg å diskutere med de andre i løpet av dagen.

Ubunden tid, arbeidsmiljø, bemanningsnorm og utfordringer knyttet til dialog med skilte foreldre i barnehagen er noen av temaene som blir tatt opp.

– Ledernettverkene er for deltakerne. Det er de som eier nettverket og det er derfor veldig viktig at de kommer med sine innspill, i tillegg til at jeg som nettverksleder fyller på og setter en agenda, sier Vikjord Baadstø.

Innlegg fra nettverksdeltakerne

I tillegg til at nettverksleder holder innlegg om relevante tema for gruppen, bidrar deltakerne til at diskusjonene blir enda mer praksisrelaterte. I dag snakker Anita Gaustad, daglig leder i Solbakken barnehage i Trondheim, om hvordan de jobber systematisk med rammeplanen sammen med hele barnehagegruppen.

De andre deltakerne lytter engasjert og stiller spørsmål. Målet er å ta med seg konkrete tips tilbake til sin barnehage, hvor arbeidet med implementering av rammeplanen er høyaktuelt.

Anita Gaustad er en av 15 deltakere i dette nettverket. Hun ønsket seg et forum med ledere fra hele landet.

Deltaker: – Veldig fornøyd med nettverket

– Jeg ville ha et nettverk på landsbasis, ikke bare lokalt i Trondheim. Jeg ønsker erfaringsutveksling med barnehageledere fra hele landet. Jeg er veldig fornøyd med dette nettverket. Anne er en veldig god nettverksleder, og jeg er glad for at gruppen er satt sammen slik som den er.

– Hvorfor bør andre vurdere å melde seg inn i PBL Ledernettverk?

– For å bli tryggere i lederjobben. Det å ha andre ledere å støtte seg til er viktig. I tillegg får du faglig påfyll og har ei gruppe hvor du kan drøfte store og små saker, fortsetter Gaustad.

Nettverksleder: – Skal inspirere til gode diskusjoner

Anne Vikjord Baadstø er advokat i PBL og har jobbet syv år med barnehagesektoren. Hun har derfor god oversikt over juridiske tema, og generelt lang erfaring med å være rådgiver for barnehagene.

I tillegg er hun sertifisert i relasjonsledelse og JTI-typetester.

– Min rolle i nettverket er å inspirere til gode diskusjoner og refleksjon, spesielt om lederrollen. I tillegg har jeg en koordineringsrolle hvor jeg sørger for at alle får noe ut av samlingen og får dele sine utfordringer og gleder, sier hun.

Nye normer, personalgruppe og planleggingstid

Samtalen har gått uten stopp rundt bordet i flere timer. Dagen har også bestått av diskusjoner om ny pedagog- og bemanningsnorm, personalgruppe, ubunden tid og mye mer.

Under oppsummeringen er deltakerne godt fornøyde. Det har vært tid til å se på flere caser deltakerne har tatt med seg inn. Innlegget om rammeplan var nyttig og mange forteller at de har fått gode innspill som de nå skal ta med seg hjem til sin barnehage.

– Det er så godt å komme hit og få innspill med ulike vinklinger fra folk som virkelig forstår deg, avslutter siste taler, og gleder seg allerede til neste samling.

Les mer om PBL Ledernettverk

Trenger du et nettverk:

  • Hvor du åpent kan diskutere din arbeidshverdag som leder?
  • Der du får faglig påfyll og få hjelp til caser fra din barnehage?
  • Der du kan dele utfordringer og gleder?
  • Hvor du vil utvikle deg som leder?