15. november la Kunnskapsdepartementet nye forslag til finansiering av private barnehager ut på høring. PBL støtter flere av forslagene, men mener de i sum ikke vil bidra til forutsigbarhet og økonomisk likeverdig behandling i sektoren. Send inn høringssvar og si din mening!
Seks partier på Stortinget er i høst blitt enige om en avtale om styring og finansiering av private barnehager.
Partiene er blant annet enige om å legge til rette for god barnehagedrift, og at private barnehager skal ha forutsigbare rammevilkår og en sunn og bærekraftig økonomi.
Partiene er også enige om at prinsippet om likebehandling av kommunale og private barnehager skal ivaretas i loven.
Kunnskapsdepartementet har på bakgrunn av barnehageavtalen på Stortinget sendt forslag til hvordan driftstilskudd og pensjonstilskudd skal utmåles i et fremtidig regelverk ut på høring.
Høringsfristen er 6. januar 2025.
Kort om forslagene:
Grunntilskudd som bygger på kommunens kostnader til ordinær drift av egne barnehager.
Kommunens pensjons- og kapitalkostnader holdes utenfor beregningsgrunnlaget, som i dag, og kompenseres gjennom pensjonstilskudd og eiendomstilskudd.
Administrasjonspåslag på 4,3 prosent videreføres.
Kommunen kan holde kostnader utenfor beregningsgrunnlaget dersom det dokumenteres at merutgifter skyldes særlige driftsutfordringer eller særlige behov i barnegruppen.
Dersom kommunen benytter seg av den muligheten, har private barnehager med de samme særlige driftsutfordringer eller særlige behov i barnegruppen, krav på tilsvarende ekstra tilskudd.
Kommunen har mulighet til å gi lokale tilskudd ut over grunntilskuddet, men kan da også stille vilkår for bruken av tilskuddet.
Kommunen kan sette i gang lokale satsinger i noen eller alle barnehager – og skal da gi samtidig finansiering i private barnehager.
Hvis kommunen ikke oppfyller bemannings- eller pedagognormen, skal private barnehager ha tilleggstilskudd for å settes økonomisk i stand til å oppfylle disse normene.
PBL støtter hovedelementene i dette forslaget, men har også noen kritiske merknader.
Departementet har lagt frem to alternative modeller for pensjonstilskudd, som høringsinstansene bes ta stilling til.
Alternativ 1:
Pensjonstilskuddet skal beregnes ved å gange antall årsverk i barnehagen med gjennomsnittlig, vektet lønn per årsverk i den enkelte barnehage, en prosentsats basert på pensjonsvilkårene til den enkelte barnehage og lokal arbeidsgiveravgift.
Et begrenset antall (3-5) mulige prosentsatser skal fastsettes i nasjonal forskrift, og kommunen må innplassere den enkelte barnehage på den satsen som passer best.
Disse satsene skal, ifølge departementet, samlet sett bidra til å sikre at den enkelte barnehage i gjennomsnitt over noen år får dekket sine faktiske pensjonskostnader.
Private barnehager som har høyere pensjonsutgifter enn det som blir dekket gjennom pensjonstilskuddet, skal ikke lenger ha rett til å få dette dekket etter søknad.
Alternativ 2:
Videreføre dagens sjablong på ti prosent, men lavere prosentsats for barnehager uten tariffavtale.
Barnehagen må være underfinansiert på pensjon for tre år samlet for at barnehagen skal kunne søke om å få pensjonsutgifter ut over sjablongen dekket.
Det skal være en tydelig presisering av hvilke pensjonsprodukter man kan få dekket utgifter til.
Det skal vurderes om skjæringstidspunktet (datogrense for nye pensjonsavtaler) bør fjernes fra søknadsordningen.
Departementet foreslår at taket for hva som skal dekkes settes til 12 prosent av kommunens lønnsutgifter.
Særregel for barnehager med særlig høye pensjonsutgifter
Departementet foreslår at private barnehager med særlig høye pensjonsforpliktelser som følge av historiske avtaler om offentlig tjenestepensjon, skal omfattes av en særregel med hensyn til dekning av pensjonskostnader.
De barnehagene som omfattes av særregelen, vil navngis i forskriften.
PBL støtter de fleste, men ikke alle, forslagene fra departementet om prinsipper for utmåling av driftstilskudd.
PBL mener imidlertid at de fremlagte forslagene om pensjonstilskudd ikke er egnet til å redusere forskjellsbehandlingen i sektoren. De er dermed ikke i tråd med intensjonene i barnehageavtalen.
PBL er dessuten svært opptatt av at driftstilskudd, tilskudd til pensjon og eiendomstilskudd må vurderes samlet for å sikre at den helhetlige finansieringen sikrer private barnehager en bærekraftig økonomi og at de blir behandlet likeverdig med kommunale barnehager.
Hvordan kan du bidra?
Send inn høringssvar
Mange og gode høringssvar er det aller viktigste medlemsbarnehagene kan bidra med.
Da en rekke spørsmål om styring og finansiering av private barnehager var ute på høring sist vinter, var tilbakemeldingene både fra barnehager, foreldre og kommuner så tydelige at flere av de mest alvorlige forslagene senere ble lagt til side.
Det viser at din mening betyr noe!
Nytt i denne høringen
I denne høringen skal du ikke levere et svar i form av en helhetlig tekst. I stedet ber Utdanningsdirektoratet deg om å svare “Ja”, “Nei” eller “Vet ikke” på 35 konkrete spørsmål.
Under hvert av spørsmålene – og helt til slutt i høringsnotatet – er det egne felt der du blir oppfordret til å skrive din mening.
Ønsker du inspirasjon til barnehagens høringssvar?
Her er et foreløpig utkast til høringssvar fra PBL. Her kan du også se hvordan PBL planlegger å svare på de 35 spørsmålene. Dette er et utkast som kan bli justert og forbedret frem mot PBLs styremøte 10.-11. desember, når PBLs endelige høringssvar etter planen skal behandles og vedtas. Medlemsbarnehager og andre som deler PBLs syn på denne saken, kan gjerne la seg inspirere av PBLs svar og kommentarer som fremgår av utkastet.
Her er i tillegg en del bakgrunn og momentersom vi antar kan være nyttige for barnehager som ønsker å si sin mening om denne saken. Dersom du er enig med PBL i hovedprinsippene i denne saken, vil dette kunne være nyttig hjelp i arbeidet med barnehagens høringssvar.
Når kommunene skal sende inn sine høringssvar, er det viktig at de er best mulig opplyst om hva saken handler om og hva som står på spill for private barnehager i din kommune.
Gå gjerne sammen med andre private barnehager – for eksempel gjennom lokallaget i PBL dersom det er et PBL-lokallag i din kommune – og inviter ordfører og andre lokalpolitikere på førjulsbesøk i en barnehage.
I den forbindelse går det for eksempel an å vise til at PBL og KS (kommunesektorens organisasjon) i prosessen frem mot barnehageavtalen har gått sammen om et tredje alternativ til finansiering av pensjonskostnader. Dette alternativet styrker retten til å få dekket faktiske pensjonsutgifter og styrker dermed likebehandlingen i sektoren.
Ønsker du flere innspill eller relevante fakta før et politikermøte, ta kontakt med oss i PBL på info@pbl.no eller 75 55 37 00.
Engasjer deg i sosiale medier
Bruk gjerne sosiale medier til å engasjere deg og andre i saken. Du kan henvende deg til politikere med oppfordring om å følge opp barnehageavtalen, invitere politikere til din barnehage eller oppfordre flere til å sende høringssvar.
Eksempel 1:
Blir barnehageavtalen fulgt opp? Ap, Sp, H, V, KrF og Pasientfokus er enige om å likebehandle barnehagene. Hvis dette også gjenspeiles i ny lovtekst, som er ventet til våren, vil det være en gledens dag for alle barn som går i barnehage. Det kan gi mer rettferdige rammer og høy kvalitet på tilbudet til barna, også i fremtiden! Dette gir fremtidshåp for min barnehage!
Den nylig signerte barnehageavtalen – som seks partier på Stortinget står bak – viser at politikerne forstå hva vi trenger, bare vi gir dem god informasjon og engasjerer oss! Derfor ønsker jeg alle politiske partier velkommen til min barnehage.
Kanskje kan jeg by på noen gode innspill til den pågående høringen – som ikke er helt i samsvar med den gode avtalen som er signert. Håper du og dine partifeller er klare for en god barnehageprat!
(Tag gjerne politiske partier lokalt og legg ved et bilde av deg selv foran barnehagen)
Eksempel 3:
Vi er glade for den nye barnehageavtalen på Stortinget! Den gir håp for en hardt prøvet barnehagesektor. Nå skal vi – og forhåpentligvis mange flere – svare på høringen om finansiering, der det fortsatt er viktige spørsmål som må avklares. Håper alle krefter bidrar til en opplyst prosess. Send inn ditt høringssvar!