PBL i brev til statsråden: Ber om at ansatte i barnehager prioriteres i vaksinekøen

PBLs administrerende direktør Anne Lindboe.

PBL i brev til statsråden: Ber om at ansatte i barnehager prioriteres i vaksinekøen

Anne Lindboe og PBL mener det nå er gode grunner til å prioritere barnehageansatte i køen for covid-19-vaksine.

Publisert:

– Tidligere i pandemien har tallene fra FHI vist at barnehageansatte ikke har vært spesielt utsatt for smitte. Samtidig har det vært andre grupper i samfunnet som har vært særlig utsatt for alvorlig sykdom eller død ved smitte. I denne tredje bølgen er dette i ferd med å endre seg dramatisk. I Oslo, for eksempel, er det ingen yrkesgrupper som er mer utsatt for smitte enn barnehageansatte. Det må myndighetene ta konsekvensen av, sier administrerende direktør Anne Lindboe i PBL.

Fredag sendte Lindboe et brev til kunnskapsminister Guri Melby der hun på vegne av PBL ber myndighetene prioritere barnehageansatte i vaksinekøen.

Kan og skal ikke beskytte seg

Lindboe mener det er gode grunner til at det nå er de barnehageansattes tur å bli prioritert:

  • Tall fra FHI viser at andelen smittede barn er i sterk vekst, og aller størst er økningen blant de minste barna, fra 0-5 år.
  • Ferske tall fra FHI publisert 18. mars 2021 viser at ansatte i barnehager generelt har høy forekomst av covid-19. I Oslo er barnehageassistenter den yrkesgruppen som er aller mest utsatt.
  • I motsetning til andre arbeidstakere som er i én-til-én-kontakt med andre mennesker, verken kan eller skal ansatte i barnehagene beskytte seg ved å holde en meters avstand eller bruke munnbind.
  • Barn som trenger omsorg, skal ha det, uavhengig av om de kan være smittet eller ikke.

Vil ikke ramme urimelig

Anne Lindboe peker på den viktige jobben ansatte i barnehagene har gjort for å gi barn et så normalt tilbud som mulig under ellers unormale forhold.

Barnehagene har i tillegg vært avgjørende for at andre viktige funksjoner i samfunnet har kunnet fungere under pandemien.

– Men mange barnehageansatte, særlig i områder med høyt smittetrykk, opplever nå med rette en utrygghet ved å gå på jobb. Når nå også andre særlig utsatte grupper allerede er vaksinert, kan de barnehageansatte prioriteres uten at det på en urimelig måte rammer andre, sier Anne Lindboe.