PBL-direktøren om stenging av barnehager: – Bra at det kommer kraftfulle og tydelige tiltak

PBL-direktøren om stenging av barnehager: – Bra at det kommer kraftfulle og tydelige tiltak

Torsdag kom meldingen fra regjeringen om at alle barnehager og skoler stenges som følge av koronaepidemien. – Dette er en alvorlig krise. Vi mener det er bra at det nå kommer kraftfulle og tydelige tiltak fra myndighetene, sier administrerende direktør Anne Lindboe i PBL.

Publisert:

På en pressekonferanse klokken 14.00 torsdag kunngjorde statsminister Erna Solberg nye og omfattende tiltak mot spredningen av koronasmitte. Ett av tiltakene er stenging av alle barnehager og skoler.

Samtidig understreket helseminister Bent Høie at leder i barnehagene må sørge for et tilbud til barn av personell i helse- og omsorgstjensten, transportsektoren eller andre definerte kritiske samfunnsfunksjoner. Det samme gjelder barn med særlige omsorgsbehov som ikke kan ivaretas når barnehager eller andre dagtilbud er stengt. 

PBL ber barnehagene umiddelbart kartlegge hvilke barn og familier dette unntaket gjelder i din barnehage. Det er viktig at barnehagen så raskt som mulig får oversikt over hvilke barn og familier som skal ha et tilbud fra barnehagene fra og med fredag 13. mars. 

Les mer her og se oversikt over definerte kritiske samfunnsfunksjoner. 

Kriseteam leder arbeidet i PBL

Som alle andre har også PBL de siste dagene jobbet intensivt med beredskapen knyttet til koronaepidemien. Før regjeringen presenterte de nye og omfattende tiltakene torsdag satte PBL krisestab.

Kriseteamet i PBL, som ledes av administrerende direktør Anne Lindboe, koordinerer og leder arbeidet med koronaepidemien i PBL. 

Medlemmer i PBL som har spørsmål knyttet til den rådende situasjonen, oppfordres til å ta kontakt med rådgiverne i PBL og å se informasjon og rådgiving som PBL har publisert for medlemmene på pbl.no

Imponert over barnehagene

– Det er klart dette er en dramatisk situasjon, også for barnehagene. Det har vært et stort ønske fra myndighetene at barnehagene skulle holde åpnet for å bidra til å holde hjulene i samfunnet i gang. Når disse nå likevel stenges, forteller det mye om alvoret i situasjonen, mener Lindboe.

 

PBL bruker nå alle tilgjengelige ressurser i arbeidet med å følge opp og bistå medlemsbarnehager som har spørsmål knyttet til situasjonen som har oppstått.

– Vi ser at pandemien setter mange barnehager på nye utfordringer og er imponert over den innsatsen som legges ned i en krevende situasjon. Vi oppdaterer løpende vår rådgiving på nett og bistår per telefon og e-post, sier Lindboe.

PBL ønsker tydeligere retningslinjer

PBL har vært i dialog med helsemyndighetene. Mange barnehager har opplevd det utfordrende å forholde seg til enkelte av anbefalingene fra nasjonale og lokale helsemyndigheter. Blant annet gis det til dels svært forskjellige råd om like spørsmål i ulike kommuner. Mange har også reagert på det de oppfatter som lite konsekvente karantenebestemmelser.

PBL har etterlyst tydeligere retningslinjer for barnehager i løpet av de siste dagene.

– Nå stenges barnehager over hele landet. Men på et tidspunkt skal de åpne, og det er sannsynlig at det vil være en langvarig situasjon med koronasmitte. Derfor er det fortsatt viktig at det kommer tydelige anbefalinger fra myndighetene om hvordan barnehagene skal forholde seg, også når de åpner igjen. Dette kommer vi til å være en aktiv pådriver for å få på plass, sier Lindboe.

Ber alle bidra i dugnaden

I tillegg til den løpende dialogen med myndighetene, er PBLs absolutte hovedprioritet nå å bistå barnehager som trenger ulik type bistand.

Som leder for PBL, og også tidligere barnelege, følger hun utviklingen av virusepidemien med stor interesse. Hun mener barnehagene bør forberede seg på at epidemien kan vare lenge.

– Det er viktig at alle, både enkeltpersoner og virksomheter, bidrar i den store dugnaden med å begrense smittespredningen. Derfor oppfordrer PBL alle til å følge de faglige rådene fra nasjonale og lokale smittevernmyndigheter, sier Lindboe.