PBL ber om klarere korona-råd fra helsemyndighetene

Administrerende direktør Anne Lindboe i PBL.

PBL ber om klarere korona-råd fra helsemyndighetene

PBL (Private Barnehagers Landsforbund) ber sentrale helsemyndigheter om å gi klarere råd om hvordan barnehager skal forholde seg for å bidra til å redusere spredningen av korona-smitte.

Publisert:

Arbeidsgiverorganisasjonen,som organiserer mer enn 1.900 private barnehager, har de siste dagene opplevd meget stor pågang av henvendelser fra medlemsbarnehager som ikke vet hvordan de skal forholde seg til pandemien.

Lokale helsemyndigheter gir ulike svar på flere av de spørsmålene som dukker opp. Frem til det eventuelt kommer entydige anbefalinger fra sentrale myndigheter, vil like problemstillinger håndteres ulikt, alt etter hvilken kommune barnehagen befinner seg i.

Ikke minst spørsmål om eventuell stenging av barnehager er krevende. På den ene side vil stenging kunne bremse spredningen av smitten. På den annen side vil andre kritiske funksjoner i samfunnet, for eksempel i helsevesenet, settes i fare dersom barnehager stenges og foreldre må være hjemme med barna.

– Det er viktig at alle, både enkeltpersoner og virksomheter, bidrar i den store dugnaden med å begrense smittespredningen. Derfor oppfordrer PBL alle til å følge de faglige rådene fra nasjonale og lokale smittevernmyndigheter. Men dette blir også vanskelig når rådene ikke er mer tydelige, sier Lindboe.

Hun sier hun har kontaktet Helsedirektoratet for å uttrykke at de trenger hjelp, men opplevde ikke å bli tilstrekkelig tatt på alvor.

– Det vil være potensielt svært alvorlig dersom de ikke gir noen tydeligere informasjon. VI forventer at Helsedirektoratet kommer tilbake til oss i dag, sier hun.

Totalt går det mer enn 135.000 barn i 3.000 private barnehager i Norge.