Fra Trondheim til Stortinget for å snakke om bemanningsnorm

Gøril Linge Five i Lademoen barnehage og Trude Sjøhagen Nordgård i Læringsverkstedet Humlehaugen barnehage (i midten) møtte stortingspolitikerne Eva Kristin Hansen (Ap), Kirsti Leirtrø (Ap), Sivert Bjørnstad (Frp), Mari Holm Lønseth (H) på Stortinget for å snakke om utfordringene knyttet til foreslått bemanningsnorm.

Gøril Linge Five i Lademoen barnehage og Trude Sjøhagen Nordgård i Læringsverkstedet Humlehaugen barnehage (i midten) møtte stortingspolitikerne Eva Kristin Hansen (Ap), Kirsti Leirtrø (Ap), Sivert Bjørnstad (Frp), Mari Holm Lønseth (H) på Stortinget for å snakke om utfordringene knyttet til foreslått bemanningsnorm.

Fra Trondheim til Stortinget for å snakke om bemanningsnorm

Barnehagelederne Gøril Linge Five og Trude Sjøhagen Nordgård fra Trondheim tok turen til Stortinget for å synliggjøre konsekvensen av ny bemanningsnorm for trøndelagsbenken.

Publisert:

– Det ble et veldig bra og nyttig møte for alle parter og vi er veldig glad for at vi tok turen ned til Oslo for å synliggjøre hvordan den foreslåtte bemanningsnormen vil slå ut i de private barnehagene om det ikke følger finansiering med, sier Gøril Linge Five i Lademoen barnehage og Trude Sjøhagen Nordgård i Læringsverkstedet Humlehaugen barnehage etter å ha avsluttet et nesten times langt møte med stortingspolitikerne Eva Kristin Hansen (Ap), Kirsti Leirtrø (Ap), Sivert Bjørnstad (Frp), Mari Holm Lønseth (H).

Mange private blir berørt

Mange private barnehager får store økonomiske utfordringer dersom den foreslåtte bemanningsnormen blir innført fra 1. august, uten at det følger finansiering med.

111 kommuner som har både kommunale og private barnehager, har i dag lavere bemanning enn 6,0. Her vil ikke de private barnehagene få tilskudd for å dekke opp økte kostnader

En av kommunene dette gjelder er Trondheim, som i dag har en bemanning i de kommunale barnehagene på 6,3. Samtidig har Trondheim kommune en tilskuddssats som er langt lavere enn nasjonalt snitt på 209.200 kroner per små barn.

– Vi var veldig konkret på situasjonen for de private barnehagene i Trondheim og hvordan det slår ut i for eksempel min barnehage, som vil få en ekstra kostnad på mellom 400.000 og 500.000 i året. Trondheim kommune har også gjort store innsparinger på spesialpedagogisk hjelp i 2018 og det fikk vi også fortalt, sier Five og Nordgård.

Gøril Linge Five i Lademoen barnehage og Trude Sjøhagen Nygård i Læringsverkstedet Humlehaugen barnehage (i midten) møtte stortingspolitikerne Eva Kristin Hansen (Ap), Kirsti Leirtrø (Ap), Sivert Bjørnstad (Frp), Mari Holm Lønseth (H) på Stortinget for å snakke om utfordringene knyttet til foreslått bemanningsnorm.Gøril Linge Five og Trude Sjøhagen Nordgård utenfor Stortinget. 

De forteller videre at det ble mye snakk om dagens finansieringsordning som alle politikerne var opptatt av å høre mer om.

– Ikke alle var klar over at vi får beregnet tilskudd basert på to år gamle regnskap og var derfor glad for å høre våre erfaringer før de skal vurdere forslaget om ny bemanningsnorm, sier Five.

Flere besøk

Det er ikke bare medlemsbarnehager i Trondheim som skal besøke Stortinget den nærmeste tiden for å synliggjøre hvilke utfordringer den foreslåtte bemanningsnormen gir for private barnehager. Allerede i morgen skal tre private barnehager fra Gjøvik i møte med opplandsbenken på Stortinget. Og førstkommende mandag skal fire barnehager i Sarpsborg, Fredrikstad og Enebakk på besøk til østfoldbenken.

– Det er ekstremt høy aktivitet i PBL om dagen rundt den foreslåtte bemanningsnormen, men det er også viktig at medlemsbarnehagene er med i debatten, slik Gøril og Trude har gjort i dag, sier administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen.

Han oppfordrer alle medlemsbarnehager som har noe på hjertet om å ta det opp med politikerne, enten lokalt eller nasjonalt.

– Skriv e-post, send brev, ring eller gjør som enkelte av våre medlemsbarnehager, inviter deg inn på Stortinget. Om du trenger hjelp for å komme i gang, ta gjerne kontakt med kommunikasjonsavdelingen i PBL, oppfordrer Olsen.  

Drar gjerne igjen

Gøril Linge Five og Trude Sjøhagen Nordgård har aldri vært på Stortinget før, men det frister til gjentakelse.

– Vi ble tatt så varmt imot og de fire stortingspolitikerne vi møtte satte stor pris på at vi tok initiativet og inviterte oss inn. De ville gjerne ha flere slike besøk for å få innspill i andre saker. Og det ga absolutt mersmak, sier Five.

Hvilket inntrykk sitter dere igjen med etter møtet?

– Spesielt Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ga klart uttrykk for at bemanningsnormen ikke kan innføres fra 1. august. Den kommer både altfor fort og altfor tidlig og det må følge penger med, var tilbakemeldingen fra dem.