Én av disse fem blir Årets barnehageinspirator 2023

Her er finalistene i kåringen av Årets barnehageinspirator. Foran fra venstre: Marit Ludvigsen Sundelin, Monica Endresen Barken, Marit Heldal. Bak fra venstre: Børge Iversen, Per Einar Sæbbe. Illustrasjon: Gundersons

Én av disse fem blir Årets barnehageinspirator 2023

– Tusen takk til alle som har bidratt med nominasjoner! Det er helt fantastisk å være vitne til engasjementet der ute, sier juryleder Eirik Husby. Blant hele 86 nominerte kandidater har juryen nå plukket ut fem finalister i kåringen av Årets barnehageinspirator.

Publisert:

I januar gikk PBL ut og oppfordret studenter ved alle landets barnehagelærerutdanninger til å nominere kandidater til prisen, som deles ut i forbindelse med PBLs landsmøte på Gardermoen 8. og 9. mai.

Responsen har vært større enn på lenge: Det er kommet inn 187 forslag på 86 kandidater ved 13 studiesteder.

– Det er gledelig å se at studenter over hele landet har forelesere som så til de grader inspirerer dem til å jobbe med barn i barnehager. Det lover godt for fremtiden til denne sektoren, sier PBLs styreleder Eirik Husby, som også er juryleder for kåringen.

Fem verdige finalister

Juryen har nå gått gjennom alle forslagene og på bakgrunn av de innsendte begrunnelsene plukket ut fem finalister. Dette er:

 • Børge Iversen, Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH)
 • Marit Heldal, DMMH
 • Marit Ludvigsen Sundelin, Universitetet i Tromsø
 • Monica Endresen Barken, Universitetet i Agder
 • Per Einar Sæbbe, Universitetet i Stavanger

– Jobben med å plukke ut fem finalister blant 86 kandidater har ikke vært enkel. Vi har fem veldig verdige finalister. Men så er det også veldig sterke kandidater blant dem som ikke nådde helt opp, sier Eirik Husby.

Gode begrunnelser

De 187 forslagene som er kommet inn til kåringen, inneholder alle begrunnelser for hvorfor kandidaten bør vinne prisen.

En av dem som har foreslått Børge Iversen, skriver:

«Han stiller kritiske spørsmål som får oss til å tenke på nye måter og gir oss nye perspektiv på barn og hva som egentlig er for barns beste. I tillegg gjør han undervisningen mer lærerik ved å ofte bruke egne erfaringer fra barnehagen. Det gjør at vi får se noe konkret som vi kan knytte opp mot teori.»

Marit Heldal har blant annet fått følgende attest:

«Marit lærer oss å være stolt av profesjonen, og å slåss for barns beste! Marit ser oss studenter og får oss til å føle oss både sett og hørt. Hun er ekstremt sterk faglig, og legger opp til gode faglige diskusjoner som har vært med på å gjøre utdanningen og det faglige utbyttet bedre.»

Om Marit Ludvigsen Sundelin skriver én av forslagsstillerne:

«Marit er ei dame som har gjort stort inntrykk på meg med sin fagkunnskap, og virkelig skapt en glød for mitt arbeid som kommende barnehagelærer. Jeg gleder meg til å virkelig lære mer av henne det siste halvåret med bachelorskriving, men det kjennes også vemodig at det nærmer seg slutten.»

Monica Endresen Barken har fått mange pene ord fra noen av sine studenter, blant annet disse:

«Hun gir alltid det lille ekstra, for at vi skal lære og gir oss mulighet til å delta og være aktive deltakere. Monica inspirerer og gir lyst til å lære mer. Hun utfordrer oss studenter og pusher oss ut av komfortsonen, for å bli den beste barnehagelæreren vi kan.»

Om Per Einar Sæbbes kandidatur trekker vi ut følgende:

«Som det er med mange andre forelesere, er det åpenbart at Per Einar vet hva han snakker om. Det som likevel gjør at jeg mener at Per Einar utmerker seg i sine forelesninger, er at han ser sammenheng mellom pensumlitteratur og arbeidslivet, og evner å gjøre denne sammenhengen mer tydelig for oss studenter også.»

Avstemning i sosiale medier

Når finalistene nå er klare, kan du frem til 20. april gi din stemme til en av kandidatene i vinduet nedenfor.

Trykk på bildet av din kandidat og trykk deretter på SEND nederst i vinduet.

Gjennom uke 12 kan du gjøre deg bedre kjent med finalistene gjennom intervjuer på barnehage.no.

Eirik Husby oppfordrer særlig studenter til å engasjere seg, også i avstemningen.

– Avstemningen vil ikke alene avgjøre hvem som vinner prisen, men juryen vil definitivt ha resultatet derfra med seg i den videre vurderingen av kandidatene, sier jurylederen.

50.000 kroner

Prisen Årets barnehageinspirator er på 50.000 kroner og skal gå til en foreleser ved en av landets barnehagelærerutdanninger – som på en god måte inspirerer og motiverer studentene sine til en yrkeskarriere i barnehage.

Med denne prisen ønsker PBL å løfte frem det gode arbeidet som gjøres ved høgskoler og universiteter som utdanner barnehagelærere. PBL ønsker i tillegg å rette oppmerksomhet på barnehagelærerutdanningenes betydning for kvaliteten i barnehagesektoren.

Kandidatene som blir foreslått, må oppfylle følgende kriterier: 

 • Formidler fagkunnskap på en inspirerende og engasjerende måte
 • Bidrar i betydelig grad til at studentene fullfører utdanningen
 • Gir studentene lyst til å jobbe med barn i barnehage etter endt utdanning
 • Inspirerer studentene til refleksjon og fordypning i faget

I tillegg til Eirik Husby består juryen av Lars Strande Syrrist (leder for Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet) og Kari Pape (pedagog, foredragsholder og fagutvikler i Læringsverkstedet). 

Ti tidligere vinnere

Det er ellevte gang PBL deler ut prisen Årets barnehageinspirator. Prisen deles som alltid ut i forbindelse med PBLs landsmøte, som i år arrangeres på Scandic Oslo Airport 8. og 9. mai.

Tidligere vinnere: 

 • 2021 - Jostein Paulgård Østmoen, Universitetet i Sørøst-Norge
 • 2019 – Anna Rigmor Moxnes, Universitetet i Sørøst-Norge
 • 2017 – Jan Ingar Båtvik, Høgskolen i Østfold
 • 2015 – Marit Granholt, Høgskolen i Oslo og Akershus
 • 2014 – Dag Østvold Tangen, Høgskolen i Hedmark
 • 2013 – Margareth Sandvik, Høgskolen i Oslo og Akershus
 • 2012 – Liv Ingrid Fjellanger, Høgskolen Stord/Haugesund
 • 2011 – Brit Norbrønd, Høgskolen i Oslo
 • 2010 – Ingrid Groseth, Høgskolen i Hedmark
 • 2009 – Sonja Kibsgaard, Dronning Mauds Minne Høgskole