Haugland gardsbarnehage er årets barnehage

Haugland gardsbarnehage er årets barnehage

Haugland gardsbarnehage i Time gikk helt til topps i kåringen av Årets barnehage 2019. Vinneren ble hedret på en stor konferanse for barnehageledere i Bodø mandag kveld.

Publisert:

– Dette er helt overveldende. Det hadde ikke vært mulig for noen av oss finalister å stå her på scenen uten de ansatte, sa daglig leder Kathrine Eide Haugland rett etter at statssekretær i Kunnskapsdepartementet Julie M. Remen hadde avslørt vinneren mandag kveld.

Pengepremien på 25.000 kroner lover hun i sin helhet skal gå til de ansatte i barnehagen.

– Jeg kan love en bra feiring, for dette er stort, sier en rørt Haugland.  Denne prisen skal både foreldrene, barna og de ansatte få glede av. Hva pengene skal brukes til er foreløpig hemmelig, sier hun.

Godt arbeidsmiljø

Spesielt bet juryen seg merke i et meget imponerende sykefravær i barnehagen som har ligget på rundt én prosent de siste tre årene. Noe de ansatte er skråsikker på skyldes et særdeles godt arbeidsmiljø.

– Vi trives og har det kjekt sammen sier fagarbeider Bente Kristin Solheim og pedagogisk leder Marit Sikveland, som hadde reist sammen med Kathrine Eide Haugland til Bodø hvor prisen ble utdelt.

Det er et veldig stabilt miljø og vi har det veldig gøy sammen, sier Haugland.

I tillegg trekker juryen frem at barnehagen deltar i et internasjonalt samarbeid gjennom Erasmus+, med barnehager fra seks andre land i Europa for å bidra til å få etablert flere gårdsbarnehager. Haugland gardsbarnehage bidrar til å løfte den norske barnehagekvaliteten ut i Europa.

– Samarbeidet har gitt oss mye kunnskap om barnehagesektoren ute i Europa vi er likere enn vi tror, en samtidig er vi ekstremt forskjellige, sier de tre fra Haugland gardsbarnehage og røper at de skal inn i to nye internasjonale prosjekter.

129 barnehager foreslått

Det er fjerde gang PBL deler ut prisen Årets barnehage som skal gå til én av de om lag 1900 medlemsbarnehagene i organisasjonen. Totalt kom det inn forslag på 129 forskjellige barnehager fra hele landet, og det har vært et enormt engasjement blant foreldre, besteforeldre og ansatte som i vår foreslo kandidater til prisen. I sommer ble det plukket ut fem finalister som har kjempet om å bli Årets barnehage 2019.

De fem finalistene var:

  • Asphaugen friluftsbarnehage
  • Heimtun barnehage
  • Haugland gardsbarnehage
  • Kidsa Øvsttun friluftsbarnehage
  • Skrapeklev barnehage

Imponert over finalistene

Styreleder i PBL (Private Barnehagers Landsforbund) og juryformann Eirik Husby er imponert over de fem finalistene og medgir at det var krevende for styret å kåre en vinner blant de fem.

– Når det er sagt er det en meget verdig vinner fra Time og Rogaland som vinner prisen i år, sier Husby.

– Haugland gardsbarnehage leverer veldig bra på alle kriteriene for å bli Årets barnehage. De jobber godt innenfor alle områdene i rammeplanen, påpeker Husby.

I tillegg har de et imponerende lavt sykefravær over tid, svært fornøyde foreldre med toppscore på foreldreundersøkelsen til Utdanningsdirektoratet, de har et spennende internasjonalt samarbeid med barnehager fra seks andre land i Europa og ikke minst kan de vise til stor tilfredshet blant de ansatte, sier Husby.

Haugland gardsbarnehage er en enkeltstående privat barnehage i Time og er en viktig ressurs på Haugland gård. Her bidrar barna aktivt hver dag i gårdsarbeidet, både med dyrehold og produksjon av mat.

– Vi har valgt å kalle det husmannspedagogikk. 

Pengepremie, heder og ære

Prisen er på 25.000 kroner, og et utendørsskilt som synlig bevis på at de er Årets barnehage 2019. I tillegg ble alle de fem finalistene hyllet på scenen med diplom og et gavekort fra utstyrsleverandøren for barnehager, Lekolar, på 2.000 kroner.

– Prisen er først og fremst en hyllest til hele sektoren for den utrolige gode jobben som gjøres i barnehager over hele landet, hver eneste dag. For det er ikke uten grunn at barnehagene scorer svært høyt på tilfredshet blant foreldrene. Hvert år utmerker barnehager – og private barnehager spesielt – seg i store nasjonale undersøkelser om kundetilfredshet, sier styreleder i PBL og juryformann Eirik Husby.

Tidligere vinnere av prisen Årets barnehage:

2018 – Norlandia Skistua barnehage, Oslo

2017 – Trondalen barnehage, Fredrikstad

2016 – Langøy friluftsbarnehage, Fjell