Varsler at han gir seg som PBL-leder

Varsler at han gir seg som PBL-leder

24 år etter at han var med å etablere PBL (Private Barnehagers Landsforbund), har Arild M. Olsen (63) gitt beskjed om at hans tid som sjef i PBL går mot slutten. Nå starter styret arbeidet med å finne hans etterfølger.

Publisert:

– Etter fire år som styreleder og deretter over 20 år som daglig leder og administrerende direktør, mener jeg det er riktig at andre nå tar over og leder denne organisasjonen videre. Jeg fyller 64 år i mars og det er naturlig at denne prosessen kommer nå, sier Arild M. Olsen.

Ansatte orientert fredag morgen

Han orienterte selv de ansatte i PBL under et ukentlig allmøte klokken 08.00 fredag morgen.

Arbeidet med å finne hans arvtaker starter nå. Men PBL-sjefen er tydelig på at han kommer til å lede organisasjonen som før, inntil ny administrerende direktør er på plass. Også om det skulle ta lang tid før erstatteren er på plass.

– Mens jeg har denne jobben kommer jeg til å lede PBL som om jeg skulle gjort det i 100 år til. Det er en selvfølge, men samtidig viktig å presisere. Nå er det viktig at styret får den tiden de trenger til å få på plass ny leder, sier Olsen.

Åpner for å fortsette i PBL

– Hvorfor varsler du om at du gir deg nå?

– Dette er en spennende og utrolig givende jobb, men også en jobb som krever mye. Derfor må man være sikker på at man har den energien og arbeidskapasiteten som er nødvendig. For meg er det viktig å tre til side i god tid før min kapasitet blir en utfordring og derfor har jeg tatt denne avgjørelsen nå, begrunner Olsen.

Han opplyser at han ønsker å jobbe for PBL også den dagen han går av som administrerende direktør.

– Så lenge PBL har bruk for meg og så lenge jeg har arbeidskapasitet, ønsker jeg gjerne å bidra i en annen og mindre fremtredende rolle enn i dag.

Stillingen lyses ut over nyttår

Styreleder Eirik Husby deltok også på informasjonsmøtet for de ansatte fredag morgen. Han kommenterer Arild M. Olsens beslutning slik:

– Arild har vært en bauta i PBL og i barnehagesektoren, og er det fortsatt. Han har gjort en utrolig god jobb med å bygge organisasjonen til det den er i dag. Dette har overhodet ikke vært et ønske fra styret, men er et initiativ fra Arild alene. Selv om vi gjerne skulle sett at Arild ledet PBL i mange flere år, forstår og respekterer vi avgjørelsen som han nå har tatt.

– Jeg legger ikke skjul på at jeg dette er en spesiell dag. Samtidig er det viktig å påpeke at PBL på ingen måte bare er Arild. Vi har en solid organisasjon med mange kompetente medarbeidere og et veldig godt fundament for å utvikle PBL videre, også etter at en ny leder er på plass, sier Husby videre.

Han og styret i PBL starter umiddelbart prosessen som skal lede frem til ansettelse av ny administrerende direktør i PBL. Før jul vil det bli engasjert et rekrutteringsbyrå som skal bistå i ansettelsesprosessen og en gang på nyåret lyses stillingen ut.

– Nå er det styret sin jobb å få på plass ny administrerende direktør. Vi skal gjøre et grundig og godt arbeid der vi i første omgang skal bli enige om hvilken profil vedkommende bør ha. Jeg er trygg på at vi skal komme frem til en god løsning for medlemmene og organisasjonen. Ved at han gir beskjed nå og på denne måten, har Arild gitt oss tid til å få på plass en god løsning. Det står det respekt av, sier styrelederen.

Sentral ved etableringen av PBL

Arild M. Olsen kom inn i barnehagesektoren da han selv var med å etablere en foreldredrevet barnehage på slutten av 1980-tallet, da han selv hadde behov for barnehageplass.

I 1993 var han en av initiativtakerne da 72 barnehager gikk sammen og etablerte PBL som en landsdekkende interesseorganisasjon for private barnehager.

Etter å ha vært styreleder siden etableringen, ble Arild M. Olsen daglig leder og organisasjonens første heltidsansatte høsten 1997. Under Olsens ledelse har PBL de siste 20 årene utviklet seg til å bli en stor og betydningsfull aktør i barnehagesektoren.

– En utrolig reise

– PBL er en velfungerende organisasjon som står støtt på egne bein. Sammen med medlemmene har vi fått til utrolig mye viktig for barna og for sektoren. Norsk barnehagesektor er en suksess. PBL og de private barnehagene er definitivt også en del av denne suksessen, sier Olsen.

– Nå er det viktig, både for medlemmene og for de ansatte i PBL, at det etter hvert kommer inn en ny leder som kan ta dette enda noen steg videre, legger han til.

– Hvordan er det for deg å fortelle om avgjørelsen din i dag?

– Det er klart det er en spesiell dag, selv om jeg ikke slutter nå og fortsatt skal lede organisasjonen med full kraft i perioden fremover. Det er en ære å jobbe for medlemsbarnehagene og det har vært en utrolig reise med PBL, fra etableringen og til vi i dag er om lag 150 ansatte og har et mangfoldig og godt tilbud til medlemmene våre, sier PBL-direktøren.

For ytterligere kommentarer: 

Styreleder Eirik Husby, tlf. 995 97 662

Administrerende direktør Arild M. Olsen, tlf. 913 81 085