God jul, kjære PBL-medlemmer

Anne Lindboe, administrerende direktør i PBL.

God jul, kjære PBL-medlemmer

Anne Lindboe hilser god jul til alle medlemsbarnehagene i PBL.

Publisert:

Kjære PBL-medlem

Vi er i ferd med å ta farvel med et år vi aldri kommer til å glemme. Et år der hverdagen har blitt helt annerledes enn vi kunne forestille oss for et år siden. Men også et år som har lært oss utrolig mye om oss selv – og om hvordan vi mennesker tilpasser oss når situasjonen krever det.

Når det snart kommer noen røde dager i kalenderen, føler mange av oss på at behovet for litt ekstra fri aldri har vært større. Og mens klokken som vanlig tikker litt for fort mot selve julaften, ser de fleste av oss frem til noen deilige fridager, enten i eget selskap eller sammen med dem vi er mest glade i.

Jeg kjenner på det selv: Denne julen blir noe utenom det vanlige.

Det var ved inngangen til det nye året de aller første nyhetsmeldingene kom, om at det hadde brutt ut sykdom i Kina etter spredning av et til da ukjent virus. Det ble tidlig advart om at viruset kunne spre seg til andre deler av verden. Men de fleste av oss tenkte nok at «dette har vi hørt før», og så fortsatte vi med våre daglige sysler, ganske ubekymret.

Torsdag 12. mars hadde imidlertid hele nasjonen innsett at dette var noe annet. Statsministeren holdt pressekonferanse, og direkte via tv fikk vi nyheten om at nær sagt hele landet skulle stenges ned. Også barnehagene.

Fra den ene dagen til den andre var tilværelsen snudd helt på hodet. Barna skulle holdes hjemme, unntatt de som av ulike årsaker hadde særlig behov for plass. De ansatte skulle holdes hjemme, men noen måtte i barnehagen for å gi et best mulig tilbud til barn med rett på plass. Smittevern skulle iverksettes uten at det fantes noen overordnet plan eller instruks. Medarbeidere skulle sysselsettes fra hjemmekontor. Familier skulle følges opp via telefon eller nett. Og rådene og beskjedene fra myndighetene endret seg fra dag til dag.

Om jeg før har vært stolt av å representere dere medlemsbarnehagene, så har jeg kanskje aldri vært så stolt som i akkurat denne perioden. Dere brukte all deres omsorgsevne til å gi sårbare barn i en ekstra vanskelig situasjon en trygg havn. Dere sørget for at foreldre i kritiske samfunnsfunksjoner kom seg på jobb. Dere holdt kontakt med familiene, og dere viste en fleksibilitet som ingen egentlig kunne forvente av dere.

Aldri før hadde det vært så tydelig for hele nasjonen, at uten barnehagene så stopper Norge. Og aldri før har det blitt uttrykt så tydelig, at uten den innsatsen som dere legger ned hver eneste dag, ville det vært mange flere barn der ute som hadde fått en mye dårligere start på livet.

Pandemien er fortsatt ikke over. Både vi i PBL og dere i barnehagene jobber litt annerledes enn før. Men når vaksinen er godkjent og befolkningen litt etter litt blir immun mot koronaviruset, kan vi igjen se frem til en mer normal situasjon: Barn som leker med hverandre på tvers av avdelinger. Ansatte som kan gi barn en klem uten å tenke seg om. Foreldre som slipper inn i garderoben. Litt mer fleksible løsninger i personalkabalen. Fysiske møter med ekte mennesker.

Det skal bli deilig.


Året vi legger bak oss
har vært spesielt på flere måter. På grunn av pandemien tok arbeidet med nye reguleringer av private barnehager en litt annen vending enn det som var planen.

Opprinnelig skulle regjeringen legge frem lovforslag våren 2020. På grunn av pandemien ble dette utsatt, i første omgang til høsten – men nå til våren 2021.

Tidlig i høst fikk imidlertid PBL signaler om at ett av forslagene ville kunne komme allerede i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet for 2021. Dette viste seg å være riktig. Og 7. oktober kom nyheten om at regjeringen ønsket å kutte pensjonspåslaget i driftstilskuddet fra 13 til 11 prosent av lønnsgrunnlaget.

Forslaget var ikke bygget på en helhetlig gjennomgang av tilskuddsordningen. Kuttet ville forsterket den forskjellsbehandlingen som allerede preger sektoren. Og både vi i PBL og dere i barnehagene visste at utfallet ville vært katastrofalt for mange gode barnehager.

Er det noe dere som jobber i private barnehager har lært opp gjennom årene, så er det vel at ingenting kommer av seg selv – og at private barnehager må stå sammen hvis man skal oppnå noe. Derfor kastet barnehagene seg rundt – igjen – og mobiliserte for å få advart om hva som var i ferd med å skje.

For oss i PBL var det tydelig at selve barnehageforliket sto på spill. Og da var det godt å vite at hun som var barnehageforlikets mor 18 år senere ikke bare ville vedkjenne seg sitt avkom, men også beskytte det mot truslene utenfra.

Takket være dere i barnehagene, engasjerte foreldre – og ikke minst Fremskrittspartiet og en prinsippfast Siv Jensen – ble alle kuttforslag stoppet i forhandlingene om statsbudsjettet. Det betyr på langt nær at barnehagesektoren er berget og at finansieringen er bærekraftig, men det betyr at mange av oss kan ta juleferie litt lettere til sinns enn vi ellers kunne gjort. 

(Teksten fortsetter under videoen)


Om året vi er i ferd
med å forlate, har vært dramatisk, så blir neppe 2021 kjedelig det heller.

Nye reguleringsforslag vil bli lagt frem for behandling i Stortinget. PBL skal delta i et utvalg som skal utrede finansieringen av private barnehager. Vi skal arrangere landsmøte og lederkonferanse. Og så er det stortingsvalgkamp der nok en gang private aktører i offentlig finansiert velferd vil bli gjenstand for debatt.

For dere i barnehagene vil ikke to dager bli like. Dere har mange titusener av barn, alle med sin egen personlighet og sin egen bagasje – og som hver og en skal oppleve at de er like mye verdt som alle andre barn. Noen skal dere ta et tårevått farvel med. Noen skal dere ønske velkommen og bli kjent med, litt etter litt.

Dere har ansvaret for ansatte som møter utfordringer og gleder, både på jobb og privat. Dere har ansvaret for at vaktplaner går opp, selv om det oppstår fravær. Dere har ansvar for forsvarlig økonomi, uansett tilskuddsnivå. Og dere har ansvar for at eiendommer blir vedlikeholdt og for at barnehagen er et trivelig og trygt sted å leke.

Oppgaven er stor og kompleks. Vit da at du har oss i PBL i ryggen. Alltid.

Vi i PBL jobber hver dag for å styrke dine muligheter til å skape en magisk barnehage for barn og ansatte. Vit at våre rådgivere og jurister bare er åtte sifre unna. At ingen spørsmål er for dumme. At PBL tilbyr regnskapstjenester, bedriftshelsetjeneste og verktøy for HMS og foreldrekontakt som er skreddersydd for din virksomhet. Og at vi kan tilby markedets beste forsikrings- og pensjonsordninger for barnehagen og dine ansatte.

Ha en riktig god jul og et godt nytt år. Ta vare på hverandre!

Så sees vi forhåpentligvis i 2021.

Anne Lindboe