God jul, kjære medlemmer!

God jul, kjære medlemmer!

Julebrev fra PBL-sjefen. Anne Lindboe hilser god jul til alle medlemsbarnehagene i PBL.

Publisert:

Kjære PBL-medlemmer

For mange av oss er julen tiden for å stoppe litt opp. Se seg litt tilbake. Se litt fram. Og gjøre opp status.

Forhåpentligvis kan du som leder eller eier i en barnehage se tilbake på et år med mange gode og sterke inntrykk. Et år der du med tårer i øynene har vinket farvel til et nytt årskull med seksåringer. Et år der du har sett de første smilene til en ny gruppe med ettåringer. Et år med store og små utfordringer. Men et år der de gode øyeblikkene overskygger de vonde. Og et år der du mange ganger har følt på at du har verdens beste jobb og verdens viktigste jobb.

For min del ble 2018 et spesielt år. Etter seks år som barneombud begynte jeg i august å arbeide for PBL. I den jobben er jeg virkelig privilegert. Jeg får lov til å representere nesten 2.000 barnehager og komme tett på noe av det fantastiske som dere gjør for barn der ute i hele landet hver eneste dag.

Derfor går jeg inn i årets juleferie som veldig stolt. Og nesten litt nyforelsket, som en venn av meg nylig påpekte.

Jeg blir stolt over å få representere en sektor med så mange ryddige og profesjonelle mennesker som brenner for jobben sin. Som brenner for barna – ikke minst dem med behov for spesiell oppfølging. Som brenner for sine ansatte og setter deres behov foran sine egne. Som strekker seg mye lengre for barna og barnehagene sine enn det de fleste kan forestille seg. Og som har ett eneste ønske – å få skape enda bedre barnehager.

Når jeg i den ene undersøkelsen etter den andre ser hvor fornøyde norske småbarnsforeldre er med den jobben dere gjør - senest i EPSI-målingen denne måneden – bør ingen tvile på at dere virkelig gjør en forskjell.

Den virkeligheten jeg ser i møte med dere, og de tilbakemeldingene som foreldrene gir, står i skarp kontrast til det noen prøvde å fortelle meg etter at jeg hadde fått jobb i PBL. Gjennom noen debattinnlegg fikk jeg høre at jeg skulle begynne i en svært kontroversiell bransje. Enkelte ga uttrykk for at jeg nærmest hadde solgt sjela mi til kyniske kapitalister. Fra å være barnas talsperson skulle jeg nå være «velferdsprofitørenes» beste venn.

Men for meg henger alt nøye sammen: Det aller viktigste for våre barnehager er å gi alle barn den aller beste starten. Men over tid klarer de ikke det dersom ikke de har gode nok rammevilkår. Det gjelder uansett om barnehagen er eid av foreldre, en menighet, en stiftelse eller et selskap. Derfor er det også mer som forener oss enn det som skiller oss – uansett hvilken barnehage vi jobber for.

Når vi nå tar noen ekstra dager fri i forbindelse med jule- og nyttårshelgen, er det mange som har ekstra behov for å lade batteriene. Dagene i barnehagen kan være veldig krevende. Og mindre krevende blir neppe det året vi snart skal gå inn i. Gjennom ny rammeplan, pedagognorm og bemanningsnorm stiller staten strengere krav både til bemanning og innhold i barnehagen. Men Stortinget og regjeringen er mye mer opptatt av å stille krav enn å sørge for at barnehagene har ressurser til å innfri kravene.

Det er trist at politikerne mangler vilje til å bruke mer penger på det aller viktigste. Det er trist at barn og familier blir forskjellsbehandlet. Og det er trist for mange av dere der ute som står på dag ut og dag inn, men ikke aner hvordan dere kan håndtere kravene og komme dere over kneika.

Du skal vite at vi i PBL tenker på dere og at våre dyktige rådgivere og jurister aldri er mer enn en telefon unna i fall du trenger hjelp eller rådgivning. Vit at våre økonomer holder kommunene i ørene og ikke lar dem slippe unna med kreativ tilskuddsberegning. Vit at PBL Regnskap, PBL Medlemsservice og PBL Bedriftshelsetjeneste leverer tjenester og produkter som er skreddersydd for å gjøre din hverdag enklere slik at du kan bruke mer av arbeidsdagen til å gjøre det du kan og liker best. Samtidig jobber vi hver dag for å overbevise politikerne om hvorfor dagens finansieringsordning innenfor sektoren er overmoden for utskiftning.

Året som kommer vil både bli preget av de nye normene, av et kommunevalg hvor barnehagepolitikken lokalt kan ta nye retninger og av PBLs landsmøte – hvor jeg håper å se flest mulig av dere komme for å påvirke retningen i vårt arbeid.

Vi i PBL vil jobbe videre med å styrke dine muligheter til å skape en god hverdag for barn og ansatte. Og vi vil ha full fart i vårt arbeid med å få bort all unødvendig bruk av plast og giftstoffer i våre barnehager, et område der vi ønsker å være i front.

Men vi vil ikke stoppe med det. PBL og de private barnehagene har brukt våre 25 første år på å gi norske familier full barnehagedekning. Nå er det kvalitet det handler om – ikke minst mer trygghet og bedre omsorg for dem som trenger det aller mest.

Verden er full av kontraster. De fleste av oss går disse dagene og gleder oss til noen gode fridager sammen med venner og familie. Noen dager med pause fra hverdagens små og store utfordringer. Men det som for noen er de beste dagene i året, er for andre de verste. Noen av barna i barnehagene gleder seg ikke til jul. Fordi de husker alt det vonde de opplevde hjemme i fjor. Fordi de vet at det vil skje i år også.

Neste år vil PBL jobbe målrettet for at de utsatte barna skal få et bedre liv og en tryggere hverdag. Mer om dette får dere garantert høre etter hvert.

Ha en riktig god jul og et godt nytt år. Ta vare på hverandre!

Anne Lindboe