Med det digitale kurset Barnehagefaglig grunnkompetanse del 1 fra PBL Campus, får nyansatte en profesjonell og praksisnær innføring i barnehageyrket.
– Kurset oppleves som profesjonelt og relevant for målgruppen. Det gir nyansatte, spesielt de uten erfaring eller utdanning fra barnehage, en trygg og god introduksjon til yrkesrollen, forteller pedagogisk leder Anne Barhald.
Barhald peker på at innholdet i kurset både er godt tilpasset praksisfeltet og lett forståelig. Spesielt fremhever hun fokuset på barnehagens verdigrunnlag, relasjoner og samarbeid.
– For ansatte med fagbakgrunn vil deler av innholdet være kjent, men flere med utdanning uttrykker at det likevel er nyttig med en felles oppfriskning og felles referansepunkt, sier hun.
Kurset er testet og kvalitetssikret av pedagogene i Kringla Friluftsbarnehage, og de benyttes nå som opplæring for alle nyansatte og vikarer som begynner i barnehagen.
Et faglig løft for hele personalgruppen
Målet er å gi ansatte en trygg start og felles forståelse for barnehagens verdigrunnlag og praksis.
– Vi ønsket å sikre en grunnleggende faglig plattform for alle ansatte, uavhengig av bakgrunn. Kurset gir en strukturert og kvalitetssikret introduksjon til barnehagefaget, og fungerer som et viktig supplement til lokal opplæring og veiledning, sier Barhald.
Hun understreker at dette gir et solid grunnlag for videre refleksjon og faglig utvikling internt i personalgruppen. Samtidig gjør det oppfølging av nyansatte enklere og mer målrettet.
Tryggere ansatte, bedre barnehage
Barhald er tydelig på hva barnehagen får igjen når alle ansatte har en felles forståelse av faglige rammer og forventninger.
– Når alle ansatte forstår barnehagens samfunnsmandat, verdigrunnlag og profesjonelle rammer, styrker det hele barnehagens kvalitet. Det gir tryggere voksne, bedre samspill med barna og mer bevisste refleksjoner i det daglige arbeidet, sier hun.
I tillegg opplever de bedre samarbeid i personalgruppa og ikke minst større trygghet blant foreldre.
Fleksibel og brukervennlig læring
Et annet viktig faktor for Kringla Friluftsbarnehage var fleksibiliteten digitale kurs tilbyr.
– Det at kurset er digitalt og kan gjennomføres i eget tempo, gjør det svært fleksibelt, både for den enkelte ansatte og for ledelsen som skal tilrettelegge for opplæring. Man kan også gå tilbake og repetere innhold ved behov, forklarer Barhald.
Profesjonell formidling og tydelig struktur
Kursets formidling og tekniske oppbygging får også god tilbakemelding.
– Kursholderen oppleves som trygg og behagelig, og innholdet er pedagogisk lagt opp. Bruken av eksempler gjør det lett å koble til egen arbeidshverdag. Flere ansatte har kommentert at det virker gjennomført og profesjonelt, forteller Barhald.
Hun legger til at kurset er lett å navigere i, også for dem som ikke er vant med digitale læremidler.
– Det gir god oversikt over progresjon og gjennomføring. Både innhold og oppgaver er ryddig presentert, sier hun.
Tidsbesparende og målrettet introduksjon
Kurset har vist seg å være en ressursbesparende løsning i introduksjonen av nye ansatte.
– Det sparer tid i introduksjonsfasen og gir lederne bedre grunnlag for å følge opp nyansatte. Det er nyttig å vite nøyaktig hva vikaren eller den nyansatte har fått informasjon om, noe som gjør videre veiledning enklere, forteller Barhald.
Oppgavene underveis oppfordrer til refleksjon og forhindrer at innholdet bare konsumeres passivt. Ny kunnskap utøves i praksis i møte med barna.
– Umiddelbare tilbakemeldinger fra ansatte er at kurset fremstår som «veldig proft og bra», avslutter Barhald.