Styrk barnehagens kompetanse på vold og overgrep – gratis nettkurs er oppdatert!

Styrk barnehagens kompetanse på vold og overgrep – gratis nettkurs er oppdatert!

I 2022 lanserte Barnas verneombud et gratis nettkurs om omsorgssvikt, vold og overgrep for barnehagene i Norge. Dette var et viktig skritt i arbeidet med å styrke barnehagenes kompetanse på et svært krevende og viktig felt.

Nå har PBL, gjennom prosjektet Barnas verneombud, oppdatert kurset med enda mer innhold, for å gjøre det til et enda mer omfattende og praktisk verktøy. 

– Vi har laget et kurs med 29 temaer fordelt på seks kapitler. Innholdet er utviklet sammen med de fremste fagmiljøene i Norge, og vi har lagt stor vekt på å sy sammen alle aspekter ved vold, overgrep og omsorgssvikt til en helhet, sier Kari Vold Jensen, utviklingsleder i PBL. 

Det oppdaterte kurset er bygget opp med tekst, illustrasjoner og filmer for å gjøre det engasjerende og tilgjengelig for alle ansatte i barnehagen.  

– Refleksjonsoppgaver og introduksjoner til hvert kapittel er lagt til for å sikre at barnehageansatte ikke bare tilegner seg kunnskap, men også lærer hvordan de kan bruke den i praksis, sier Jensen. 

Fordel temaer i et års hjul  

Kari Vold Jensen understreker at det å øke kompetansen om vold, overgrep og omsorgssvikt, krever både tid og innsats.  

– Dette er et krevende tema som utfordrer både hodet og hjertet. Derfor anbefaler vi at barnehagene deler opp kurset og fordeler temaene gjennom et helt år. På den måten blir det mulig å reflektere, repetere og forankre kunnskapen i barnehagens daglige arbeid, sier hun. 

Få tilgang til kurset 

Kursets struktur gjør det enkelt å arbeide kapittelvis. For barnehager som allerede har tatt i bruk den tidligere versjonen av kurset, er det ingen grunn til bekymring:  

– Overgangen til det oppdaterte og utvidede kurset er sømløst, og alt det kjente materialet er fremdeles tilgjengelig. 

– Hvorfor bør alle barnehager ta kurset? 

– Barnehagen er ofte det første stedet der bekymringstegn kan bli oppdaget, forklarer Jensen.  

- Å forstå signalene og vite hvordan man skal handle, kan redde liv. Dette kurset gir barnehageansatte påfyll av kunnskap og handlingskompetanse, 

Kurset er også et viktig bidrag til å skape et trygt miljø for barna. Når alle ansatte har en felles forståelse og kompetanse, blir barnehagen bedre rustet til å møte barnas behov og håndtere vanskelige situasjoner. 
 

Slik kommer barnehagene i gang med kurset 

Barnas verneombud anbefaler barnehagene å ha systematisk tilnærming til kurset:  

  • Skap en felles forståelse: Sørg for felles forståelse i personalgruppen, og øk den kollektive kompetansen. 
  • Bruk eksisterende møtearenaer: Bruk de møtearenaene personalgruppen allerede har, og lag en plan for arbeidet. 
  • Reflekter og anvend: Reflekter sammen, og anvend det dere lærer på kursene i barnehagehverdagen – i møte med barna.   

Med det oppdaterte nettkurset fra Barnas verneombud, har barnehager i hele landet fått et uvurderlig verktøy til å heve sin kompetanse på et utfordrende og viktig område i barnehagen. Ved å prioritere dette kurset, investerer barnehagene i barns trygghet og trivsel – og gir de ansatte muligheten til å gjøre en reell forskjell og bli en som ser! 

 Ta nettkurset gratis!