Få gode tips til hvordan barnehagene kan redusere plastmengden

Hanne Mette K. Vindvik i NKFB har utviklet et kurs som skal gi barnehagene god drahjelp på veien mot mindre bruk av plast.

Hanne Mette K. Vindvik i NKFB har utviklet et kurs som skal gi barnehagene god drahjelp på veien mot mindre bruk av plast.

Få gode tips til hvordan barnehagene kan redusere plastmengden

Mange av PBLs medlemsbarnehager ønsker å redusere bruken av plast. Hanne Mette K. Vindvik i Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager (NKFB) kan hjelpe deg og din barnehage i gang.

Publisert:

PBL har inngått en avtale med Naturvernforbundet om å redusere mengden plast i barnehagene. En undersøkelse gjennomført i 626 medlemsbarnehager i fjor høst viser også at det er et stort ønske om å bruke mindre plast. For å bistå barnehagene i dette viktige arbeidet, har Hanne Mette K. Vindvik i NKFB utviklet et kurs som skal gi barnehagene god drahjelp på veien mot mindre bruk av plast.

– På dette kurset skal du få kunnskap, inspirasjon og idéer til hvordan du med enkle grep kan motivere og involvere barn og voksne til å ta gode valg for å bli mer plast- og giftfri. Du vil også få kunnskap som får deg til å se tematikken i en større sammenheng. Hvordan du konkret kan knytte plast- og gift til rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver, både gjennom lek og aktiviteter. I tillegg vil deltakerne få innblikk i hvordan de kan få en mer bærekraftig hverdag på andre områder også, sier Hanne Mette K. Vindvik.

Gode tilbakemeldinger

Hun har allerede gjennomført et kurs i Tromsø om hvordan barnehagene kan redusere plast- og miljøgiftene. Kurset fikk svært gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Nå setter kunnskapssenteret i første omgang opp nye kurs i Oslo og Bodø denne vinteren. Første kurset er allerede 7. februar.

Se oversikt og meld deg på kurs

Flott presentasjon med stor nærhet til praksisfeltet!
Deltaker på kurset i Tromsø
Flott at det var mange gode tips om hvordan vi kan jobbe med det i barnehagen og satt i sammenheng med rammeplanen.
deltaker på kurset i Tromsø
Engasjerte foredragsholdere som brenner for dette, artig å bruke gallerirunde, man får tenke litt høyt sammen og diskutert ulike temaer.
Deltaker på kurset i Tromsø
Var et flott og variert minikurs som satte plastproblematikken på dagsorden. Alle kan gjøre litt er viktig.
Deltaker på kurset i Tromsø

Stor vilje blant medlemsbarnehagene

Miljøgifter og plastforurensing er to av vår tids store miljøutfordringer. De påvirker helsen og miljøet for alle, og særlig små barn er sårbare. PBL anslår at det skal være mulig å redusere plastbruken årlig med om lag 200 tonn bare i medlemsbarnehagene. 

– Mange lar være å handle da de fleste tror at løsningen på problemet er mer ventilasjon eller helt ny barnehage. Men heldigvis kan mye gjøres med enkle tiltak uten store kostnader, påpeker Vindvik.

Denne uken omtalte også Dagsavisen resultatene fra PBLs undersøkelse og prosjektet for å redusere mengden plast og gift i private barnehager. 

Undersøkelsen blant medlemsbarnehagene viser også at det er et stort potensial og vilje til å ta et grep for å redusere mengden plast og gift i barnehagene. Blant annet viser undersøkelsen at:  

  • Sju av ti barnehager bruker i dag blåsokker
  • 83,6 prosent av barnehagene som bruker blåsokker vurderer helt eller delvis å kutte disse ut
  • Seks av ti barnehager benytter plastposer til skittentøy
  • 88,7 prosent opplyser at det er aktuelt å slutte helt eller delvis bruk av plastposer til skittentøy
  • Om lag halvparten av barnehagene bruker våtservietter når barn stelles.
  • 87,2 prosent svarer at det er aktuelt å kutte helt eller delvis ut all bruk av våtservietter